Diari de Girona

El Trueta atén cada any 180 pacients nous amb obesitat mòrbida

Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7% dels infants tenen sobrepès, mentre que l'11,7% pateix obesitat

19.11.2015 | 17:44
El Trueta atén cada any 180 pacients nous amb obesitat mòrbida
El Trueta atén cada any 180 pacients nous amb obesitat mòrbida

Els experts calculen que quasi la meitat de la població (el 48%) d'entre 18 i 74 anys té excés de pes. A les comarques gironines, l'hospital Trueta atén cada any 180 nous casos d'obesitat mòrbida i realitza unes 40 intervencions de cirurgia bariàtrica. Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7% dels infants tenen sobrepès, mentre que l'11,7% pateix obesitat. Segons els experts, és una dada preocupant perquè l'excés de pes durant l'etapa infantil sovint es manté durant l'edat adulta.

Trueta, Santa Caterina de Salt i Institut d'Investigació Biomèdica oferiran a la ciutadania unes conferències sobre l'obesitat i, també, sobre la diabetis per contribuir a la divulgació i a la conscienciació. Els dies 2 i 3 de desembre, l'Institut Català de la Salut a Girona (ICS), l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IdIBGI), organitzen un cicle de conferències conjunt amb motiu de La Marató de TV3, dedicada aquest any a les malalties metabòliques: diabetis i obesitat.

Amb aquest cicle, obert i dirigit a la població, els especialistes volen contribuir a divulgar i conscienciar sobre aquestes malalties. Durant les conferències exposaran les causes, la prevenció, el tractament i la investigació que s'està duent a terme en aquest camp. Aniran a càrrec de professionals referents en la matèria.

El primer dia del cicle estarà dedicat a l'obesitat. En aquesta primera sessió parlaran de les causes del sobrepès i l'obesitat, del seu tractament dietètic i de l'alimentació equilibrada, del problema en els nens i dels tractaments mèdics i quirúrgics de la malaltia, així com de les investigacions que estan duent a terme sobre l'obesitat.Es calcula que el 48% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (el 33% té sobrepès i el 15% té obesitat). Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7 % presenta sobrepès i el 11,7% pateix obesitat. Aquesta dada és molt rellevant, ja que l'obesitat i el sobrepès en l'etapa infantil suposen un risc elevat de presentar un excés de pes a l'edat adulta.

En la sessió dedicada a la diabetis, abordaran els diferents tipus de diabetis i quin és el seu tractament; també donaran pautes per com detectar nous casos i, en cas de diagnòstic, saber com actuar i com conviure.La diabetis constitueix un problema sanitari important derivat de la prevalença creixent, de la morbiditat i mortalitat elevades i del seu paper com a factor de risc cardiovascular, a més té un elevat cost sanitari i social. Es calcula que afecta aproximadament 550.000 persones a Catalunya, tot i que no tothom sap que en pateix. La prevalença de diabetis a Catalunya en persones de 15 o més anys és del 7,4% (el 7,9%% en els homes i el 6,9% en les dones).

Augmenta amb l'edat, de manera que en el grup de més de 65 anys és del 20,05%.Hi ha diversos tipus de diabetis, tot i que els principals són la DM tipus 1 i la tipus 2. La DM 1 afecta majoritàriament a nens i adolescents i requereix tractament diari d'insulina. Les causes de l'inici de la malaltia són factors genètics i desconeguts. Els símptomes que poden ajudar a detectar-la són pèrdua de pes, tenir molta set i molta gana i orinar molt.La DM tipus 2 és la més freqüent i sol produir-se en adults.

S'associa en més d'un 80% a casos de sobrepès. Actualment, està començant a diagnosticar-se en pacients joves, a causa de les altes taxes d'obesitat. Les causes de l'inici de la malaltia són factors genètics i d'estil de vida. La vida sedentària predisposa a l'obesitat i a la resistència a la insulina. Aquest tipus de diabetis no provoca símptomes. Algunes dones poden començar una diabetis durant l'embaràs. Aquesta diabetis es coneix com a gestacional.El cicle 'Les malalties metabòliques: diabetis i obesitat. Causes. Prevenció, Tractament. Recerca' és la tercera edició d'un cicle coorganitzat per l'ICS Girona i l'IAS en el marc de l'aliança estratègica de les dues institucions dins de la línia d'acció dirigida a la ciutadania.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Els hospitals gironins, exclosos dels reconeixements d´excel·lència estatal

Cap dels centres hospitalaris de la demarcació s'ha fet amb cap dels Oscars de la Sanitat...

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Un informe adverteixen dels riscos que poden comportar aquestes pràctiques per la salut dels nens

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Enllaços recomanats: Premis cinema