Un grup de llevadores encapçalat per Rosabel Molina, Emilia Redondo i Gloria Boal ha lliurat en el Registre de Sanitat 5.000 signatures per instar al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a actuar contra l'activitat "il·legal i perillosa" de les doules, la professió de les quals "no existeix formalment" ni a Espanya ni a la Unió Europea.

L'objectiu d'aquestes peticions, segons ha informat Rosabel, és que el departament que dirigeix ??Alfonso Alonso prengui mitges "reals i eficaces" per acabar amb un "intrusisme professional" que pot tenir conseqüències "molt greus" per a la salut de les mares i dels nounats.

Aquesta "primera remesa de signatures" és un "avançament" del que el conjunt de llevadores espera que es converteixi en una campanya "massiva" per pressionar les autoritats sanitàries perquè compleixin amb la seva "obligació" i "posin límit" a aquesta activitat "irregular".

I és que, si bé la Defensora del Poble va recalcar el passat mes de setembre en el seu informe anual que les doules "no reuneixen les condicions ni les qualificacions legals i reglamentàriament exigides", les llevadores han denunciat que, fins ara, el Ministeri no es s'ha posicionat amb contundència al respecte.

"L'únic que ha fet el Ministeri ha estat eliminar la figura de la doula de l''Estratègia del Part Natural', i realment ho va fer perquè es va veure obligat a això ja que les doules s'havien introduït en aquest document de forma absolutament il·legal i irresponsable. No oblidem que tot i que hi hagi persones que es facin anomenar com a tals, la realitat passa perquè ni existeix formació reglada com doules, ni existeix cap reconeixement en la legislació vigent, dos requisits imprescindibles perquè es reconegui qualsevol professió ", ha explicat Redondo.

"Falta d'implicació real" de Sanitat

A més, prossegueix, a aquests dos arguments, al seu parer "tan contundents", cal afegir el posicionament "ferm" del Consell General d'Infermeria per vetllar per la seguretat de les mares i dels seus nadons. Dit això, Redondo ha denunciat la "falta d'implicació real" de Sanitat en aquest assumpte i ha assegurat que les signatures lliurades procedeixen tant dels professionals sanitaris com de la població general.

Finalment, Boal ha avisat que van a fer "tot el que sigui necessari per eradicar aquest intrusisme" i ha fet al·lusió al 'Informe Doules', elaborat pel Consell General d'Infermeria, en el qual es denuncia que les doules inciten a les dones a pràctiques que entren "en conflicte" amb les mesures "més bàsiques" de salut pública.

"A més, l'activitat de les doules no està reconeguda en l'Impost d'Activitats Econòmiques i per això se sol desenvolupar en lleres d'economia submergida. En aquesta investigació van participar experts de tot Espanya en àrees clíniques com bioseguretat, salut laboral, malalties infeccioses, emergències , crisis sanitàries, deontologia professional o dret laboral i penal ", han tancat