El Col·legi de Metges de Girona (COMG) rebutja el nou model d’ambulàncies que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) preveu desplegar properament a Girona. Segons els metges gironins, aquest nou model «deteriorarà l’assistència sanitària» perquè, al seu parer, «suposa la separació de l’equip format per dues figures clau de qualsevol actuació mèdica, sobretot d’urgències, el metge i el professional d’infermeria».

El desplegament del nou model de transport sanitari urgent, que suposa la compra de nous vehicles i una reordenació del personal sanitari, arriba després del polèmic concurs públic licitat aquest estiu i que a Girona suposa un canvi de mans del servei, que passa a Transport Sanitari de Catalunya (TSC) , una firma d'Investindustrial, de la família Bonomi i propietari de Port Aventura.

Entre les novetats d’aquest nou model, que va començar a implantar-se a Lleida el 3 de novembre i s’està estenent de manera progressiva arreu del territori, hi ha la concentració de tot el transport sanitari en mans del SEM, ens que fins ara només assumia la gestió de les emergències, mentre que la mobilització de recursos de transport estava en mans del CatSalut.

A través d’un comunicat, el Col·legi de Metges recorda que la reordenació del personal sanitari ha estat especialment mal rebuda al Baix Empordà, que ha fet diverses mobilitzacions per a protestar pel canvi de model. Al Baix Empordà, el nou sistema suposarà la separació de l’equip metge-infermera; és a dir, a partir d’ara, ja no es disposarà d’una sola Unitat de Suport Vital Avançat (USVA) medicalitzada, amb una ambulància dotada d’un metge, un tècnic i un infermer per atendre les emergències, sinó que es substituirà per dos equips, un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) amb un metge i un tècnic, i una altra Unitat de Suport Vital Avançat (USVA), la qual comptarà amb una infermera i un tècnic.

L’òrgan col·legial assegura que aquesta separació de professionals «deteriorarà l’assistència sanitària». El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, considera que «les competències de cadascuna d’aquestes dues figures són indispensables i complementàries per garantir la qualitat de l’assistència sanitària urgent».

Així, segons Vilaplana, «aquesta necessitat és especialment acusada a Palamós, on aquest equip de professionals té una llarga experiència de treball conjunt».

A part de la divisió de l’equip, al Baix Empordà, el Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), el qual està dotat d’un metge i un tècnic, estarà ubicat a la Bisbal d’Empordà, en lloc de ser a Palamós, com havia estat fins ara. En canvi, la Unitat de Suport Vital Avançat (USVA), amb el professional d’infermeria, estarà a Palamós.

Segons Vilaplana, «aquesta separació pot retardar entre 20 i 25 minuts l’arribada del metge a municipis com Calonge, Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro, ja que a les comarques gironines la distància entre els centres sanitaris és major que, per exemple, a l’àrea metropolitana de Barcelona».

A més, el president del Col·legi de Metges de Girona assegura que «aquesta divisió de l’equip metge-infermera confon les competències dels dos col·lectius i pot comportar l'assumpció de rols propis dels professionals de la medicina, per part de professionals d’infermeria».

El doctor Josep Vilaplana afegeix que «els infermers o infermeres es poden veure obligats a actuar si arriben al lloc de la urgència abans que el metge o a dispensar medicació, fet que no està permès per llei, mentre que, pel metge, hi ha determinades actuacions que es compliquen sense l’ajuda d’un professional d’infermeria».

Encara sense data

Malgrat que el Col·legi de Metges de Girona assegura que el nou model de transport sanitari es posarà en marxa a Girona a partir del dilluns 28, fonts del SEM van confirmar ahir a Diari de Giorna que encara no hi ha una data prevista per a que es comencin a aplicar els canvis al servei d’ambulàncies de la demarcació.

El SEM recorda que la nova ­adjudicatària té temps fins a mitjan gener per implantar el nou model i que no està previst que sigui la setmana vinent, «perquè s’està ‘acabant de tancar alguns serrells».