"Posa't dret", aquest consell atemporal que hem escoltat tots en algun moment té el seu sentit. La bona postura és important per a l'equilibri. En col·locar-nos drets centrem el pes sobre els peus. La bona postura també ajuda a mantenir la forma correcta en realitzar exercici, el que dóna lloc a menys lesions i a un major rendiment.

Segons expliquen des del bloc de l'Escola de Medicina de Harvard, als Estats Units, el bon equilibri té moltes recompenses, entre elles enfortir les capacitats en la pràctica del tennis, golf, córrer, ballar, l'esquí o innombrables esports o activitats.

I encara que no siguem atletes només el fet de caminar sobre el terra o al voltant del veïnat requereix tenir equilibri. El mateix és vàlid per pujar a una cadira, baixar i pujar escales, portar paquets i fins i tot girar la vista enrere.

Una postura pobre no és necessàriament un mal hàbit, hi ha raons físiques que ho poden explicar:

- L'existència de músculs inflexibles que disminueixen el rang de moviment (fins on pot arribar una articulació en qualsevol direcció). Per exemple, els músculs del maluc escurçats i comprimits en excés arrosseguen la part superior del cos cap endavant i alteren la postura. Els músculs del tòrax massa comprimits poden tirar de les espatlles cap endavant.

- La força muscular afecta l'equilibri en una varietat de formes: els músculs centrals de l'esquena, laterals, pelvis i glutis tenen un vincle central robust entre la part superior i inferior del cos. Un centre muscular feble fomenta les caigudes, inclina el cos cap endavant i per això desequilibra. Els músculs forts de la part inferior de les cames ajuden a mantenir-nos ferms quan estem dempeus.

- Els exercicis d'equilibri es dirigeixen als problemes de postura i equilibri amb exercicis que desenvolupen força on fa falta i estiraments que afluixen els músculs tensos. Les comprovacions ràpides de la postura en el mirall abans i durant els exercicis d'equilibri poden ajudar a aconseguir els millors resultats. Augmentar la força i flexibilitat dels músculs centrals pot ajudar a millorar la postura de forma destacable en poques setmanes.

Quins aspectes constitueixen una bona postura?

Des del lloc web de la institució mèdica americana, els facultatius apunten les característiques d'una bona postura:

- Barbeta paral·lela al terra.

- Espatlles anivellades.

- Esquena neutra.

- Braços als costats amb els colzes rectes i igualats.

- Músculs abdominals reforçats.

- Malucs anivellades.

- Genolls igualats i apuntant drets cap endavant.

- Pes corporal distribuït de manera uniforme sobre els dos peus

En posició asseguda cal mantenir la barbeta paral.lela a terra, braços, malucs i genolls a altures igualades i genolls i peus apuntant cap endavant.