Convé tenir en compte una sèrie de consells a l'hora de congelar i descongelar productes. Fer-ho de forma correcta és fonamental si no volem portar-nos desagradables sorpreses en forma d'intoxicacions alimentàries.

I és que la conservació inadequada i el trencament de la cadena del fred és causa de toxiinfeccions tan perilloses com la salmonel·losi, perquè s'alteren les característiques organolèptiques dels aliments i augmenta la càrrega de microbis.

Hi ha quatre tipus de microorganismes que poden contenir els aliments i la seva temperatura de creixement és: termòfils (40-65º C), mesòfils (20-40º C), psicòtrofs (20-30 / 0-7º C) i psicròfils (

Davant d'aquests riscos, és recomanable seguir aquests consells que et proposem a l'hora de congelar i descongelar aliments:

1- Els productes a congelar han de ser frescos i de bona qualitat. La congelació és un excel·lent mètode de conservació, per la qual cosa no és excusa comprar productes de menor garantia.

2- Abans de congelar el producte cal retirar les parts no comestibles, com les vísceres en cas de peixos. Les verdures, per exemple, és millor bullir-les prèviament. En el cas del marisc, és també convenient coure'l abans de congelar-lo.

3- Els plats cuinats cal deixar que es refredin abans de congelar-los. Altrament, correm el risc que la calor descongeli els productes amb què entrin en contacte al introduir-los al frigorífic. Cal usar recipients hermètics.

4- Tots els productes s'han de congelar en recipients o embolcalls per evitar contaminacions. Si es tracta de líquids, cal donar un marge perquè es dilatin.

5- Congelar els productes separats per racions que es consumeixin d'una vegada.

6- Posar en diferents compartiments els productes crus i els cuinats.

7- Anotar en l'envàs la data de congelació, el tipus de producte i el nombre de racions.

8- La congelació s'ha de fer el més aviat possible per evitar riscos i que els aliments conservin intactes totes les seves propietats.

9- El grau de fred es mesura en estrelles. Els frigorífics de quatre estrelles són els que garanteixen una millor congelació (arriben almenys a -18º C).

10- No és recomanable congelar molts aliments alhora i mantenir-los en aquest estat més enllà de tres mesos.

11- No cal tornar a congelar un producte que s'hagi descongelat total o parcialment. Per això, quan vam comprar productes congelats hem traslladar-los en bosses especials que conservin el fred. Hi ha una excepció: quan el producte ha estat cuinat amb calor intensa.

12- Descongelar el producte a la nevera i consumir-lo o preparar-lo en un termini màxim de 24 hores. L'aliment ha d'estar separat de la resta en algun tipus de recipient per evitar contaminacions creuades.

13- Es poden descongelar al microones petites peces.

14- Quan es cuinin productes congelats, fer-ho a una temperatura interna de 70 graus.

15- El producte cru descongelat s'ha de cuinar totalment.

16- En el cas de plats preparats congelats, ha de reescalfar-se bé, mantenint l'esmentada temperatura en tota la preparació i consumir més aviat possible. Rebutjar les sobres.