Diagnosticats dos casos de virus Zika a Catalunya,sense perill per a població

Les dues dones van contraure el virus en dos viatges que van fer a final de l'any passat als seus països d'origen

22.01.2016 | 18:35

Dues dones sud-americanes d'entre 30 i 45 anys que viuen a Catalunya i que no estan embarassades han estat diagnosticades amb el virus Zika, han confirmat a Efe fonts del Departament de Salut de la Generalitat, que han assegurat que això no suposa cap risc de salut pública per a la població.

Les dues dones, que es troben ja bé de salut, van contraure el virus en dos viatges que van fer a final de l'any passat als seus països d'origen, on probablement van ser infectades per un mosquit.

En tractar-se d'una malaltia que no és de declaració obligatòria i que només es transmet per un "vectormosquit", els responsables de l'Agència de Salut Pública consideren que no hi ha cap risc de salut pública per a la població en general de Catalunya, ja que en aquesta època de l'any no hi ha activitat de mosquits que poguessin transmetre-la.

El virus causa una malaltia lleu, similar a la grip, en els humans, encara que recentment s'ha descobert que pot causar anomalies congènites en el fetus si la infectada està embarassada.

El virus va ser descobert per primera vegada el 1947 a la selva Zika d'Uganda i es tracta d'un arbovirus del gènere Flavivirus molt pròxim filogenèticament a virus com el del dengue, la febre groga, l'encefalitis japonesa o el virus del Nil Occidental.

Es transmet per mosquits del gènere Aedes i produeix generalment una malaltia lleu en els humans, encara que recentment s'han descrit quadres neurològics i anomalies congènites associades a infeccions per aquest virus.

El període d'incubació habitual de la malaltia és d'entre 3 i 12 dies amb un màxim de 15 dies.

En els éssers humans, el període virèmic és curt, d'entre 3 i 5 dies des de l'inici dels símptomes permetent que el vector que s'alimenti d'un infectat durant aquest període s'infecti i pugui transmetre la malaltia.

Fins ara només s'havien registrat casos esporàdics a països d'Àfrica i Àsia, però durant l'última dècada s'ha expandit a nous països sud-americans produint brots epidèmics.

Segons Salut, les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només un de cada quatre infectats desenvolupa un quadre lleu amb febre moderada, exantema maculopapular que s'estén freqüentment des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera (principalment a les articulacions petites de mans i peus) o conjuntivitis i símptomes inespecífics de miàlgia, cansament i mal de cap.

Els casos s'acostumen a resoldre sense complicacions greus i les taxes d'hospitalització són baixes, encara que en alguns països amb brots actius s'ha observat un increment de pacients amb complicacions neurològiques (síndrome de Guillain-Barré) que podrien estar relacionades amb la infecció, així com l'aparició de malformacions neurològiques en nounats de mares infectades durant l'embaràs.

Els experts han aconsellat a les dones embarassades que prenguin moltes precaucions si viatgen a països com el Brasil, Colòmbia, El Salvador, Guaiana Francesa, Guatemala, Haití, Hondures, Martinica, Mèxic, el Panamà, Paraguai, Puerto Rico, Surinam i Veneçuela.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Web de l'ICS.
L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Enllaços recomanats: Premis cinema