Sabem diferenciar la grip d´un refredat? Claus per fer-ho

Per a aquestes malalties tan comuns, els experts no estimen necessari anar al metge

26.01.2016 | 16:51
Sabem diferenciar la grip d´un refredat? Claus per fer-ho
Sabem diferenciar la grip d´un refredat? Claus per fer-ho

La grip sol cursar amb febre i dura fins a quatre dies, al contrari dels refredats que no augmenten la temperatura corporal ni originen dolor, segons ha informat l'adjunt de Medicina Interna de l'Hospital Universitari HM Torrelodones i responsable de la Unitat de Cures Domiciliàries, Fabio Massimo Chillotti.

En concret, el cas de la grip, la febre és present en el 80 per cent dels casos, dura entre 3 i 4 dies amb una temperatura igual o superior a 38 graus i sol provocar tos seca irritativa, dolors musculars, calfreds, mal de cap en el 80 per cent dels casos i malestar sever al pit. No és habitual el mal de coll ni la congestió nasal.

Per contra, en el refredat els símptomes apareixen en diversos dies i és "molt comú" el mal de coll i la congestió nasal. No és habitual tenir febre, els dolors musculars són lleus, la tos és amb flegmes i tampoc sol provocar mal de cap ni calfreds. El malestar al pit és moderat.

En aquest punt, l'expert ha explicat que els refredats o constipats comuns són un grup heterogeni de malalties causades per nombrosos tipus i soques de virus: "Els més freqüents són els rinovirus i coronavirus. Tenen en comú que produeixen la infecció i inflamació del aparell respiratori superior: nas, gola, tràquea, laringe, sens nasals i oïda. La grip, però, és una infecció de les vies respiratòries causada pel virus influenza ", ha informat.

Consells per prevenir i tractar el refredat i la grip

Ara bé, els refredats i la grip tenen en comú que són malalties contagioses, produïdes pel contacte directe amb les secrecions respiratòries dels pacients afectats, sobretot en els primers dies. Les complicacions més habituals en els dos casos són la bronquitis i la pneumònia que, en determinats grups de risc, poden tenir un pronòstic greu i portar fins i tot a la mort.

Dit això, l'expert ha informat que la majoria de la gent no necessita anar al metge quan té un refredat o una grip. No obstant això, hi ha determinades situacions en què, tal com ha advertit, la visita és obligada com, per exemple, dificultat respiratòria, pacients amb risc, expectoració d'aspecte verdós o sanguinolent, tos que dura més de 10 dies, febre per sobre dels 39,5 graus i febre de més de 4 dies de durada.

Més enllà del tractament que el metge prescrigui quan sigui necessari, Massimo Chillotti ha comentat que es poden alleujar els símptomes seguint una dieta equilibrada rica en fruita i verdura, protegint-se del fred i dels canvis de temperatura, bevent en abundància (sucs de fruita, aigua, brous). A més, recalca, la instil·lació de sèrum fisiològic o aigua de mar a les fosses nasals ajuda a eliminar la congestió, així com descansar amb el cap més elevat que la resta del cos.

Finalment, ha ofert una sèrie de consells per prevenir els símptomes, els quals van des d'evitar el contacte amb les persones afectades almenys durant els primers 2 o 4 dies del procés; fins a rentar-se les mans amb freqüència i utilitzar mocadors d'un sol ús; evitar situacions d'aglomeració de gent en llocs tancats; no fumar; protegir-se del fred i dels canvis de temperatura; i vacunar-se.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema