La grip sol cursar amb febre i dura fins a quatre dies, al contrari dels refredats que no augmenten la temperatura corporal ni originen dolor, segons ha informat l'adjunt de Medicina Interna de l'Hospital Universitari HM Torrelodones i responsable de la Unitat de Cures Domiciliàries, Fabio Massimo Chillotti.

En concret, el cas de la grip, la febre és present en el 80 per cent dels casos, dura entre 3 i 4 dies amb una temperatura igual o superior a 38 graus i sol provocar tos seca irritativa, dolors musculars, calfreds, mal de cap en el 80 per cent dels casos i malestar sever al pit. No és habitual el mal de coll ni la congestió nasal.

Per contra, en el refredat els símptomes apareixen en diversos dies i és "molt comú" el mal de coll i la congestió nasal. No és habitual tenir febre, els dolors musculars són lleus, la tos és amb flegmes i tampoc sol provocar mal de cap ni calfreds. El malestar al pit és moderat.

En aquest punt, l'expert ha explicat que els refredats o constipats comuns són un grup heterogeni de malalties causades per nombrosos tipus i soques de virus: "Els més freqüents són els rinovirus i coronavirus. Tenen en comú que produeixen la infecció i inflamació del aparell respiratori superior: nas, gola, tràquea, laringe, sens nasals i oïda. La grip, però, és una infecció de les vies respiratòries causada pel virus influenza ", ha informat.

Consells per prevenir i tractar el refredat i la grip

Ara bé, els refredats i la grip tenen en comú que són malalties contagioses, produïdes pel contacte directe amb les secrecions respiratòries dels pacients afectats, sobretot en els primers dies. Les complicacions més habituals en els dos casos són la bronquitis i la pneumònia que, en determinats grups de risc, poden tenir un pronòstic greu i portar fins i tot a la mort.

Dit això, l'expert ha informat que la majoria de la gent no necessita anar al metge quan té un refredat o una grip. No obstant això, hi ha determinades situacions en què, tal com ha advertit, la visita és obligada com, per exemple, dificultat respiratòria, pacients amb risc, expectoració d'aspecte verdós o sanguinolent, tos que dura més de 10 dies, febre per sobre dels 39,5 graus i febre de més de 4 dies de durada.

Més enllà del tractament que el metge prescrigui quan sigui necessari, Massimo Chillotti ha comentat que es poden alleujar els símptomes seguint una dieta equilibrada rica en fruita i verdura, protegint-se del fred i dels canvis de temperatura, bevent en abundància (sucs de fruita, aigua, brous). A més, recalca, la instil·lació de sèrum fisiològic o aigua de mar a les fosses nasals ajuda a eliminar la congestió, així com descansar amb el cap més elevat que la resta del cos.

Finalment, ha ofert una sèrie de consells per prevenir els símptomes, els quals van des d'evitar el contacte amb les persones afectades almenys durant els primers 2 o 4 dies del procés; fins a rentar-se les mans amb freqüència i utilitzar mocadors d'un sol ús; evitar situacions d'aglomeració de gent en llocs tancats; no fumar; protegir-se del fred i dels canvis de temperatura; i vacunar-se.