Un estudi epidemiològic de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha conclòs que augmentar la despesa en alimentació s'associa a una millora de la qualitat de la dieta, especialment a un augment del consum de fruita i verdura i, per tant, a una evolució favorable del pes.

Això comporta a més, segons els autors de l'estudi, disminuir el risc de patir malalties cardiometabòliques, com obesitat, diabetis o problemes cardiovasculars.

L'estudi ha consistit a fer un seguiment, al llarg de 10 anys, d'un grup de 2.181 homes i dones espanyols d'entre 25 i 74 anys, pertanyents a l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor).

A aquestes persones se'ls va pesar, se'ls va mesurar l'alçada i van emmagatzemar les dades dietètiques obtingudes mitjançant un qüestionari de freqüència alimentària validat científicament.

La mitjana de despesa alimentària es va calcular amb les dades oficials del govern.

Segons Helmut Schröder, investigador del grup d'investigació en risc cardiovascular i nutrició de l'IMIM, "hem vist que augmentar 1,4 euros de mitjana la despesa en la dieta està associat a un augment de consum de verdures de 74 grams i de fruita de 52 grams per persona i dia, en una dieta de 1.000 quilocalories".

"Per contra, una reducció de 0,06 euros de mitjana en la despesa en alimentació, està associat a una reducció de consum de verdura de 121 grams i de fruita de 94 grams, a més d'un augment del consum d'aliments com 'fast food' o brioixeria", segons Schröder.

"Això implica un augment de pes que podria estar relacionat amb un major risc de tenir complicacions cardiometabòliques en un futur", ha advertit l'investigador.

L'estudi constata que una dieta saludable és bàsica per tenir una bona salut física i mental i la seva qualitat depèn de l'elecció personal dels aliments que està condicionada, en gran part, pel preu dels aliments, la cultura, el gust i la conveniència.

Entre els anys 2000 i 2010 els preus del menjar van augmentar bruscament a Espanya respecte als aliments saludables en comparació d'aliments menys saludables.

El cost d'aliments més saludables, és a dir, aquells amb sota contingut energètic i rics en nutrients, com per exemple la fruita, es va incrementar en un 50%, mentre que les pastes o els productes processats van augmentar només un 10% i un 23,1%, respectivament.

Segons l'IMIM, aquest treball és important per sensibilitzar els responsables de Salut Pública, ja que subratlla la necessitat de fer polítiques i accions que promoguin dietes saludables accessibles a tots els nivells d'ingressos.

L'estudi també pretén tenir implicacions en el preu dels aliments, de l'agricultura, en les polítiques fiscals i en la posada en marxa de programes d'ajuda al consumidor.