L'expansió del virus Zika, sobretot a Sud-amèrica, està donant la volta al món. Els primers casos han arribat a Espanya, on el ministre Alonso s'ha afanyat a manifestar que "el risc de contagi és molt baix". Les infectades són dues dones sud-americanes que viuen a Catalunya i que van contraure el virus l'any passat en els seus països d'origen.

Les pacients es troben bé i s'estan recuperant. Abans que es donés l'actual expansió del virus Zika només es tenia constància d'alguns casos que van aparèixer de manera esporàdica en alguns països d'Àfrica i Àsia. Actualment, estem davant d'un brot epidèmic, que afecta en gran mesura a alguns països sud-americans.

Hi ha casos a Catalunya del virus Zika?

La majoria de casos diagnosticats de virus Zika, com és el cas dels dos registrats a Catalunya, es resolen sense complicacions. No obstant això, en alguns països s'està detectant un increment de pacients que presenten complicacions neurològiques. A més, han aparegut certes malformacions genètiques en nadons de mares que han patit el virus Zika durant l'embaràs.

Quins són els símptomes del virus Zika?

El virus Zika es transmet a través de la picada de mosquits del gènere Aedes. Normalment, produeix una malaltia lleu - similar a una grip - tot i que darrerament s'han detectat quadres neurològics i anomalies congènites associades amb aquesta infecció. Els experts estimen que un de cada quatre infectats amb el virus desenvolupa un quadre de febre moderada, exantema muculopapular, artritis o artràlgia passatgera o conjuntivitis i símptomes inespecífics de miàlgia, cansament i mal de cap.

Quin és el temps d'incubació del virus Zika?

El període d'incubació del virus Zika és d'entre 3 i 12 dies i dura un màxim de 15 dies.

Estem davant d'un arbovirus del gènere flavivirus molt proper a altres infeccions com el dengue o la febre groga. El virus Zika, que es transmet per mosquits, es va detectar per primera vegada a l'Àfrica en 1947. Des d'aquest continent, on es van descriure els primers casos de malaltia en humans, va passar a Àsia i a l'última dècada es va estendre per alguns països del Pacífic on s'han produït ja epidèmies. Finalment, aquest passat any va arribar a Sud-amèrica.

Quin és el risc de contagi del virus Zika?

Els experts expliquen que el cicle de vida del virus Zika es pot desenvolupar entre l'ésser humà i els mosquits sense necessitat que cap altre animal participi en una fase intermèdia. A la zona de la Mediterrània hi ha preocupació perquè hi ha vectors com el mosquit tigre que està en expansió.

És una amenaça el virus Zika?

Igual que ocorre amb virus com el dengue o el chikungunya, el virus de la Zika és una amenaça emergent. Espanya és un país amb grans relacions amb Sud-amèrica i les probabilitats que es produeixi una infecció a través d'algun viatger són més grans. No obstant això, els especialistes coincideixen a apuntar que el Sistema Nacional de Salut està preparat per detectar els casos aïllats i posar en marxa els protocols d'actuació existents en relació a la persona infectada ia les persones més properes a ella per evitar possibles brots.