Algunes persones aixafen amb el peu les erugues de la plaga de la processionària, però els experts consultats aconsellen no tocar aquest insecte que amb les altes temperatures ja comença a córrer pels nostres boscos, sobretot si són pinedes. «Més val allunyar-se'n perquè provoquen urticàries i, en els casos més greus, al·lèrgies», avisa la doctora Laia Prat, al·lergòloga de l'Hospital de Santa Caterina de Salt.

Les típiques corrues d'erugues de la processionària ja s'han començat a deixar veure una mica prematurament aquest hivern de temperatures més altes de l'habitual. L'insecte pot arribar a les urbanitzacions i carrers dels extraradis de les ciutats. Criden molt l'atenció de la mainada i també dels adults. Posades en filera, les erugues recorden un tren articulat.

La doctora Prat ha explicat que la processionària provoca dos tipus d'alteracions segons la persona afectada. Els casos més lleus es redueixen a urticàries que desencadenen una erupció cutània que desapareixerà aviat i «no requereix atenció mèdica».

En canvi, les persones al·lèrgiques, a més de la urticària poden experimentar ofecs i marejos. Són les anomenades «reaccions anafilàctiques» que si s'agreugen amb el pas de les hores «requereixen una visita al centre mèdic».

«Matar-les? És una plaga, no s'ha de tocar i cal evitar que els nens ho toquin. Ja les mataran els responsables», conclou la doctora del Santa Caterina, que aquest any no ha hagut d'atendre persones afectades.

L'enginyer agrònom Manel Barrosso, de l'empresa Endoteràpia Vegetal, és un dels responsables de controlar la plaga: «Hi ha molts ocells insectívors que s'alimenten d'aquestes erugues.Tenen la seva funció a la natura. El problema és que en anys calorosos com aquest constitueixen una plaga i aleshores cal fer actuacions.

Les actuacions consisteixen en tractaments fitosanitaris amb insecticides biològics o en tractaments d'«endoteràpia», que són injeccions al tronc del pi, com una mena de vacuna que recorre la saba i mata la larva quan s'alimenta de la fulla. «Aquest any ja ho estem aplicant, sobretot a àrees urbanes, per prevenir. En zones forestals no pots anar arbre per arbre i es fan tractaments aeris», comenta Barrosso.

Pregunta per si cal aixafar amb el peu la processionària, Barrosso respon: «Millor no acostar-s'hi. Les persones al·lèrgiques poden tenir problemes».

Les erugues de la processionària tenen un sofisticat sistema defensiu de pèls (anomenats tricomes) que provoquen urticàries i al·lèrgies. Aquests pèls poden despendre's i, en dies de vent, causar problemes fins i tot a persones i animals que estan allunyats i no han entrat en contacte amb l'insecte.

En aquesta època de l'any veiem el «tren» de la processionària significa que l'insecte busca un indret calent per enterrar-se i iniciar la metamorfosi que el transformarà en una papallona. «S'agruparan i rodaran en cercle fins excavar la terra i s'enterraran», explica Barrosso.

Al cap d'uns mesos, cap al maig o el juny, sortirà la papallona, que s'aparellarà i farà una posta a les fulles dels pins. Les petites larves s'alimentaran d'aquestes fulles en forma d'agulla. Les larves tenen un caràcter gregari. S'ajuntaran i formaran les característiques bosses blanques penjants, sempre de cara al sol, perquè els agrada l'escalfor.

A finals de novembre, quan senten el fred, fan la bossa i torna a començar el cicle. Amb l'arribada de la nova primavera, les erugues baixaran pel tronc del pi i tornaran a formar les característiques corrues.