El virus del papil·loma humà també provoca càncer de cap i de coll

Un estudi de l'ICO i l'Idibell confirma la relació entre el sexe oral i els tumors d'orofaringe a partir de l'anàlisi de 3.680 casos d'arreu del món

12.02.2016 | 07:15

Un estudi liderat per l´Institut Català d´Oncologia (ICO) i l´Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) confirma que el virus del papil·loma humà, el responsable des de fa anys del càncer de coll d´úter o d´altres tumors com els de vulva, vagina, penis o anus, també pot causar càncer d´orofaringe. Així, l´estudi confirma la relació entre els tumors de cap i de coll amb la pràctica del sexe oral.

L´estudi, publicat al Journal of the National Cancer Institute, ha analitzat 3.680 casos de tumors de cap i coll per determinar la seva relació amb el virus del papil·loma humà. En aquest sentit, no només s´ha mirat la presència del virus, sinó la presència de biomarcadors que indiquen que, efectivament, el tumor ha estat causat pel virus.

Segons l´estudi, al voltant del 20 % dels tumors d´orofaringe d´arreu del món estan causats pel virus del papil·loma humà. No obstant això, s´ha observat una gran variabilitat entre regions i sexe. Així a Amèrica del Sud i al nord, centre i est d´Europa, fins a la meitat dels tumors d´orofaringe serien provocats pel virus, mentre que a l´Amèrica Central, l´est d´Àsia i l´Europa Occidental aquest percentatge no arriba al 20 % de mitjana, i al Sud d´Europa, al 10 %.

L´estudi també observa que tot i que el càncer d´orofaringe és molt més freqüent en homes, el paper del VPH en aquests càncers és més important en dones. Així, mentre que la fracció de càncers d´orofaringe vinculada al VPH en les dones és del 38 %, en homes no arriba al 20 %.
Els dos grans factors causants de càncer d´orofaringe són el tabac i l´alcohol per una banda, i el VPH per l´altra. La reducció en el consum de tabac i l´augment del sexe oral, transmissor del virus, s´espera que condueixin a un increment de casos provocats pel virus del papiloma humà.

Així, altres estudis han indicat que als Estats Units, on el consum de tabac s´ha reduït els darrers anys, al voltant del 70 % dels tumors d´orofaringe són conseqüència del VPH.

D´altra banda, refutant l´evidència científica prèvia, aquest estudi minimitza el paper etiològic del virus en els càncers de la cavitat oral i de la laringe, en els que s´estima que menys del 4 % serien conseqüència del virus del papil·loma humà.

S´ha estimat que el VPH és la causa del 100 % dels casos de càncer de coll uterí, del 88 % dels càncers d´anus, del 74 % dels càncers de vagina, del 30 % dels càncers de vulva, i del 33 % dels càncers de penis. A nivell mundial, el VPH és responsable del 5,2 % de tots els càncers, percentatge que es redueix notablement en el cas dels països desenvolupats, on la seva contribució baixa al 2,2 %.

Cada any es diagnostiquen 500.000 casos de càncer de coll d´úter a tot el món, dels quals quasi la meitat són mortals. A Espanya, es produeixen al voltant de 2.100 casos de càncer i unes 700 morts. Aquest tumor és el quart més present a Europa (després del càncer de mama, d´endometri i d´ovari) i és el segon més freqüent en dones de 15 a 44 anys.

La supervivència mitjana al càncer de coll uterí (carcinoma invasor) és de deu anys en el països desenvolupats i de cinc anys en els més pobres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones engreixen més que altres si mengen el mateix?

 L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema