El cribratge detecta nou càncers de còlon a la Garrotxa i el Ripollès durant el 2015

En el primer any del programa a la zona s´han tractat de manera preventiva 94 pacients amb risc elevat de patir-ne

02.03.2016 | 07:24

En el primer any de desplegament del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte al Ripollès i la Garrotxa, s´han detectat nou càncers i s´ha sotmès a un tractament preventiu 94 pacients que presentaven un elevat risc de patir-ne més endavant.

En total, des que es va posar en marxa el cribratge a les dues comarques, el 19 de gener de l´any passat, 5.263 persones -3.557 de la Garrotxa i 1.706 del Ripollès- s´han fet la prova. La xifra presenta el 44,57% de la població convidada a participar-hi, que són homes i dones d´entre 50 i 69, la població amb més possibilitats de patir aquest tipus de tumor.

De totes les proves realitzades, en 352 casos el resultat ha estat positiu, per la qual cosa s´ha citat els pacients per a fer-se una colonoscòpia. Ja se n´han fet 274, que han confirmat el càncer en cinc pacients del Ripollès i quatre de la Garrotxa. A més s´han detectat adenomes de mitjà i alt risc a 94 persones –29 del Ripollès i 65 de la Garrotxa–, als quals s´ha pogut sotmetre a tractaments preventius per evitar futurs càncers.

La implantació del cribratge de càncer colorectal al Ripollès i la Garrotxa –que s´ha fet de manera conjunta amb Osona– va començar per les Àrees Bàsiques de Salut de la Vall d´en Bas, Sant Joan les Font i s´ha iniciat a Olot –on s´acabarà el 30 de novembre de 2016- i a Ripoll-Sant Joan de les Abadesses. Al llarg dels dos anys que dura el programa, es convidarà a participar-hi 13.456 persones de la Garrotxa i 6.809 del Ripollès.

Per poder dur a terme el desplegament, han treballat plegats el col·legi de farmacèutics de Girona, l´atenció primària, la unitat d´endoscòpies dels hospitals d´Olot i Campdevànol i l´Oficina Tècnica de Cribratge gestionada per l´IAS, a més del CatSalut. A més el Rotary Club col·labora econòmicament en el desplegament a les seves comarques durant els dos primers anys del programa, en què aportaran el 42% del seu cost.

El mètode de cribratge es fa a partir d´una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La participació en el programa, que té una realització biennal, és voluntària. La població diana rep una carta a casa on se´ls explica com participar al programa i, en cas de no contestar-la en dues setmanes, es fa un segon enviament de recordatori.

Amb aquesta carta, que conté un codi d´identificació personal, cal dirigir-se a una oficina de farmàcia, on li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia. Les farmàcies que participen en el programa enviaran dos cops a la setmana les mostres al laboratori del programa.

Els resultats de les anàlisis seran publicats informàticament a la Història Clínica Compartida de Catalunya. Si són negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat. Si són positius –ho són en prop d´un 6% dels casos–, seran citats per a una visita a la Unitat d'Endoscòpies del seu hospital, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d´una colonoscòpia diagnòstica.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, fer una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Web de l'ICS.
L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Enllaços recomanats: Premis cinema