De ben segur que molts de vosaltres us heu preguntat més d´una vegada quina és la millor edat per portar els vostres nens i nenes a fer-se un reconeixement oftalmològic i optomètric. La finalitat d´aquest article és desvelar aquest interrogant.

Nombrosos estudis científics posen de manifest que moltes afeccions oculars i visuals que poden repercutir negativament en els sistemes visuals dels nens tenen els seus inicis molt d´hora a les seves vides. Aquest tipus d´afeccions inclouen tant anomalies congènites com les cataractes (opacificació del cristal·lí), el coloboma (malformació de l´iris) o la ptosi palpebral (descens permanent de la parpella de l´iris), així com ambliopia (ull gandul), l´estrabisme (ull desviat) o un defecte refractiu (miopia, astigmatisme o hipermetropia). A més a més, també pot passar que hi hagi alguna disfunció en els moviments que fan els ulls a l´hora de fixar, o en el moment d´enfocar els objectes, en la coordinació entre ells, o bé en el processament de la informació visual.

Per a les persones que envolten el nen el dia a dia és difícil la detecció, atès que la majoria de problemes visuals no «es veuen», ni són tan evidents com altres dificultats.

Per exemple, si tenim un nen amb dificultats auditives, qualsevol adult del seu entorn pot detectar que no hi sent bé i derivar-lo al professional adequat. Algunes disfuncions visuals sí que es poden detectar ràpid, per exemple: si un nen s´acosta molt al televisor, podem pensar que té miopia i que necessita acostar-s´hi per veure-la millor; no obstant això, hi ha molts d´altres problemes que no s´associen amb símptomes concrets.

A partir d´un reconeixement visual primerenc és possible prevenir aquestes alteracions, de manera que es recomana realitzar-lo als 6 mesos d´edat. Fins i tot si no hi ha cap disfunció, serà adequat per confirmar que el nen o nena està bé en termes de visió.

Això és perquè en aquesta edat el nadó comença a desplaçar-se, gatejar i explorar el món que l´envolta, de manera que la visió ha d´estar funcionant adequadament at`s que guiarà el seu sistema motor i com a conseqüència el seu desenvolupament cognitiu.

Així doncs, la visió representa un pilar bàsic en l´aprenentatge dels nens en molts àmbits (quan són a l´escola, jugant al parc, nedant a la piscina, a casa amb la família, i una infinitat d´activitats més), ja que la major part de la informació que arriba al cervell entra a través del sistema visual, de forma que determinarà en un percentatge molt important el seu correcte desenvolupament, així com les seves relacions socials, la seva autoestima, la personalitat i el seu caràcter.

A la manera de síntesi, podem dir que és molt important començar a tenir cura dels ulls dels vostres fills des d´una edat precoç, considerant-los òrgans de vital importància per al seu desenvolupament, i que, si bé hi ha alguns detalls que us poden fer pensar que hi pot haver un problema, la majoria d´aquests acostumen a passar desapercebuts.