Científics de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han desenvolupat una innovadora lent de contacte que frena la progressió de la miopia el 43 %. La lent de contacte l'ha desenvolupat Jaume Pauné, doctorat recentment a la UPC, que ha presentat el nou producte en una roda de premsa celebrada al FOOT de la UPC.

La diferència entre les lents de contacte convencionals i la nova és que les que s'usen habitualment corregeixen solament la visió central de l'ull i no els laterals, la qual cosa provoca el creixement de l'ull i de la miopia, mentre que la lent de Pauné evita aquest augment en cobrir també la visió lateral. "La miopia comença entre els 9 i els 13 anys d'edat, progressa fortament fins als 16 i es ralenteix sola a partir de llavors, i el fet de frenar el 43 % la seva progressió permet poder tenir un canvi al final d'aquest procés d'entre 3 i 5 diòptries menys", ha afirmat Pauné.

"Aquesta reducció de la miopia disminueix el risc de sofrir una patologia ocular molt greu, cosa que significa que evitem els problemes als nens quan arriben a l'edat adulta, prevenint situacions que poden derivar en la pèrdua de visió", ha afegit Pauné.

En aquest sentit, ha assegurat que a partir de les 5 diòptries el risc de sofrir una patologia ocular s'incrementa entre 20 i 50 vegades en comparació d'una persona sense problemes visuals, i ha apuntat que la miopia és la causant d'una cinquena part de la ceguesa a tot el món. Així mateix, Pauné estima que prop del 25 % dels nens de 13 anys sofreixen miopia, una dada que augmenta fins al 45 % entre la població universitària, xifra que el doctor de la UPC calcula que s'incrementarà en els estudis realitzats entre la nova generació tecnològica.

La nova lent ha estat verificada a través d'estudis clínics que s'han desenvolupat entre un centenar de pacients que l'han usat durant dos anys al FOOT, el Centre Mèdic Teknon de Barcelona i la Universidade do Minho de Portugal. "És un sistema pràcticament universal perquè és econòmicament viable, fàcil d'adaptar, no requereix un gran equipament i és molt tolerable entre els pacient, podent arribar a tota la població", ha afirmat el seu desenvolupador.

La nova lent, que ja s'està comercialitzant, és única al món pel que fa al fre de la progressió de la miopia, encara que existeix un tipus de lent fabricada a Hong Kong amb unes característiques semblants, però amb una efectivitat "relativa", segons el parer de Pauné.

El doctor de la UPC assegura que aquesta lent de contacte és "especialment beneficiosa" per als nens perquè controla la progressió de la miopia en una edat en la qual l'avanç d'aquesta patologia és "feroç", assegura Pauné, mentre que la nova lent es pot utilitzar també en l'edat adulta. La lent de contacte ja està al mercat i té un preu proper als 400 euros anuals per persona. L'estudi de Pauné ha estat publicat en tres revistes internacionals diferents del camp científic.

La miopia és el principal defecte de visió del món i en alguns països asiàtics el 80 % de la població amb estudis en curs sofreix aquesta patologia, mentre que l'afectació és menor en la població sense estudis.