Aproximadament la meitat dels casos d'infertilitat es deuen a problemes en l'home, en part com a conseqüència que entre el 30 i el 50% del semen dels homes en edat fèrtil té una qualitat inferior als paràmetres estàndards marcats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Així es desprèn de les dades presentades al Congrés 'Temes Actuals en Reproducció Assistida' organitzat per la Fundació Ginefiv, en col·laboració amb la Universitat d'Alcalá (UAH) i la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), en el qual han participat més de 200 professionals.

A més, els experts esperen que els casos d'infertilitat associats a factors masculins augmentin en la propera dècada, com a conseqüència d'una deterioració de la qualitat seminal dels espanyols, que s'ha vist disminuïda per múltiples factors ambientals i hàbits de vida poc saludables.

Durant la trobada han abordat els diferents estudis que s'han dut a terme sobre la infertilitat masculina, que revelen que entorn del 40% dels casos d'infertilitat andrògina són per causes desconegudes.

Problemes de fertilitat per causes genètiques

"El 15% dels homes pot presentar algun trastorn genètic vinculat a un problema de fertilitat i actualment el 7% dels homes són infèrtils", ha explicat Victoria Verdú, coordinadora de ginecologia de la Clínica Ginefiv i ponent d'aquestes jornades.

Davant aquesta situació, aquesta experta insisteix en la necessitat de detectar a temps aquests problemes amb estudis complementaris que fins i tot permeten esbrinar les conseqüències de la infertilitat. "Amb una mínima recerca del factor masculí, com la fragmentació de l'ADN, s'identifiquen les causes en el 75% dels casos", ha explicat Verdú.

Així mateix, gràcies als test de diagnòstic, els pacients poden detectar la seva infertilitat a temps. "És important detectar des d'un primer moment si són fumadors, han estat tractats amb quimioteràpia, si tenen professions de risc, prostatitis crònica o edat avançada, entre altres factors per determinar el tractament", ha destacat.

Repercuteix en la salut del futur fill

De la mateixa manera, en aquesta trobada els experts han destacat que el dany en l'ADN de l'esperma està relacionat amb fracassos en la fecundació i amb les fallades en la implantació de l'ovòcit, però també pot repercutir en avortaments que impedeixin el bon desenvolupament del bebè, deguts en el 60% dels casos a anomalies cromosòmiques.

A més, la infertilitat pot ser un factor que es transmeti genèticament, comportant un major risc de patir-la en el cas dels fills amb pares amb una qualitat seminal baixa. "Una altra de les possibles conseqüències poden ser les alteracions de comportament, l'augment de la incidència de tumors o l'envelliment prematur", ha assenyalat Verdú.