El Departament de Salut ha anunciat aquest dilluns que preveu avançar a aquest estiu l'entrada en vigor del nou calendari de vacunacions, aprovat el passat mes de gener pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i que es posarà en marxa a tot l'Estat a principis del 2017. La decisió respon a una recomanació del Consell Assessor de Vacunacions i es farà coincidit amb la inclusió per primer cop de la vacuna contra el pneumococ i la varicel·la a la primera infància.

Els canvis en dates i dosis de vacunació s'aplicaran als nascuts a partir del gener d'aquest any i el cost de les vacunes serà assumit per la Generalitat. La vacuna contra el pneumococ s'administrarà als 2, 4 i 11 mesos d'edat, mentre que la de la varicel·la es donarà als 15 mesos i als 3 anys, tot i que s'estendrà a infants d'11 o 12 anys si no han patit la malaltia o no han estat vacunats prèviament. La resta de vacunes veuran reajustades les dosis i les dates respecte a l'actual organització, aprovada al juliol de 2014.

En el cas de l'hexavalent, es manté als 2 i als 4 mesos, però la tercera dosi, en comptes dels 6 mesos, s'aplicarà als 11.

La vacuna DTPa (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina) i VPI (injectable contra la poliomielitis) està programada als 6 anys d'edat, quan estigui disponible a escala estatal.

Pel que fa a la triple vírica, que actua contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis (galteres), s'administrarà igual que fins ara als 12 mesos, però la segona dosi s'estableix als 3 anys.

La vacuna contra el meningococ C conjugada, passa d'administrar-se als 2, 6 i 15 mesos a fer-ho als 4 i els 12, mentre que es continuarà donant també als 11 o 12 anys. La de l'hepatitis A es fixa en els 15 mesos, en comptes de a l'any.

D'altra banda, la vacuna pentavalent desapareix del calendari, ja que es considera innecessària amb tres dosis de l'hexavalent. A més, la vacuna antipneumocòccica 23-valent ara s'administrarà a partir dels 65 anys.