Salut preveu avançar a l'estiu l'aplicació del nou calendari de vacunacions

El nou sistema implica importants canvis en les dosis i terminis quan prendre els antivirals

15.03.2016 | 07:21

El Departament de Salut ha anunciat aquest dilluns que preveu avançar a aquest estiu l'entrada en vigor del nou calendari de vacunacions, aprovat el passat mes de gener pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i que es posarà en marxa a tot l'Estat a principis del 2017. La decisió respon a una recomanació del Consell Assessor de Vacunacions i es farà coincidit amb la inclusió per primer cop de la vacuna contra el pneumococ i la varicel·la a la primera infància.

Els canvis en dates i dosis de vacunació s'aplicaran als nascuts a partir del gener d'aquest any i el cost de les vacunes serà assumit per la Generalitat. La vacuna contra el pneumococ s'administrarà als 2, 4 i 11 mesos d'edat, mentre que la de la varicel·la es donarà als 15 mesos i als 3 anys, tot i que s'estendrà a infants d'11 o 12 anys si no han patit la malaltia o no han estat vacunats prèviament. La resta de vacunes veuran reajustades les dosis i les dates respecte a l'actual organització, aprovada al juliol de 2014.

En el cas de l'hexavalent, es manté als 2 i als 4 mesos, però la tercera dosi, en comptes dels 6 mesos, s'aplicarà als 11.

La vacuna DTPa (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina) i VPI (injectable contra la poliomielitis) està programada als 6 anys d'edat, quan estigui disponible a escala estatal.

Pel que fa a la triple vírica, que actua contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis (galteres), s'administrarà igual que fins ara als 12 mesos, però la segona dosi s'estableix als 3 anys.

La vacuna contra el meningococ C conjugada, passa d'administrar-se als 2, 6 i 15 mesos a fer-ho als 4 i els 12, mentre que es continuarà donant també als 11 o 12 anys. La de l'hepatitis A es fixa en els 15 mesos, en comptes de a l'any.

D'altra banda, la vacuna pentavalent desapareix del calendari, ja que es considera innecessària amb tres dosis de l'hexavalent. A més, la vacuna antipneumocòccica 23-valent ara s'administrarà a partir dels 65 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Web de l'ICS.
L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Enllaços recomanats: Premis cinema