Us heu preguntat mai per què els homes tenen mugrons? En les dones els mugrons tenen una funció molt clara, que és permetre l'alletament. En el cas dels homes, evidentment, això no té cap sentit. Aleshores, per què els tenen? Comencem pel començament.

Les nostres cèl·lules tenen 46 cromosomes cadascuna. Aquests cromosomes porten informació genètica i d'aquests 46 que tenim a cada cèl·lula, n'hi ha dos que determinen el sexe de cada persona. En el cas de la femella, aquests dos cromosomes són XX, i en cas del mascle, XY. Recordeu com funciona al procés? Quan un òvul -que és una cèl·lula del cos, amb 46 cromosomes com la resta- madura perd la meitat dels seus cromosomes. En el moment de la fecundació, en té 23: els vint-i-dos que no tenen res a veure amb la determinació del sexe més una X (s'ha perdut una X del parell XX). En el cas dels espermatozous passa igual. Abans que un espermatozou arribi a la maduració completa perd la meitat dels seus cromosomes i es queda amb els 22 que no tenen res a veure amb la determinació sexual més un cromosoma del parell XY (en aquest cas, pot quedar una X o una Y).

Durant la fecundació, en la unió de l'òvul i l'espermatozou s'uneixen les dues meitats de cromosomes. Els 22 cromosomes de l'òvul i els 22 de l'espermatozou que no tenen res a veure amb la determinació sexual sumen els 44 cromosomes de la nova cèl·lula que no tenen res a veure amb la determinació sexual.

Per altra banda, la suma del cromosoma X de l'òvul més el cromosoma X o Y de l'espermatozou seran els dos cromosomes de la nova cèl·lula que decidiran el sexe del futur embrió. Si l'espermatozou portava una X serà femella; si portava una Y serà mascle. Per tant, el sexe de la nova vida el decideix l'espermatozou. Fins aquí, si hem estudiat la reproducció humana no ens haurem endut cap sorpresa.

Però encara hi ha més, i això a vegades se'ns escapa. Sabíeu que tant si tenim XX com XY es comença a formar sempre una femella? Si no hi ha cap contraordre tot va encaminat cap aquí. Però en un moment determinat, l'embrió XY comença a segregar testosterona i és aquesta hormona la que fa una mena de canvi de plans que converteix la potencial femella en un mascle.

O sigui: sabem que el sexe femení és el primari i el masculí, el secundari. Per això els homes tenen mugrons: perquè abans que la testosterona fes aquest canvi de plans, s'estava fent una nena. Si s'hagués fet un mascle directament, els mugrons no els hi haurien posat, perquè no tenen cap funció.

La Bíblia, que diu que primer va ser Adam i de la seva costella va ser creada Eva, ens ho va explicar al revés i ens va fer un embolic. En realitat, ens ho explica molt bé la genètica, primer va ser Eva, i de la seva costella va ser creat Adam. Per això, estimats homes, teniu mugrons, perquè éreu una nena en potència.

Crec que és una petita curiositat que no hem d'oblidar!