El començament de la primavera no resulta gens agradable per a un bon nombre de persones, ja que també és l'arrencada de la temporada d'al·lèrgies al pol·len, que afecten a uns 8 milions d'espanyols, segons càlculs de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC).

La primera a debutar en moltes regions és la causada pel plàtan d'ombra, un arbre present sobretot en grans ciutats la pol·linització de les quals és "explosiva" i es produeix des de la segona quinzena de març a la primera d'abril.

A aquesta la segueix el pol·len de les gramínees, els nivells de les quals més intensos l'any passat es van registrar en la segona setmana de maig; i a l'olivera, que és molt freqüent al sud d'Espanya encara que aquest any no s'espera forta ja que alterna anys d'emissions elevades amb uns altres d'escassa concentració, i l'any passat sí va ser intens.

Les previsions realitzades per a aquesta temporada per SEAIC a partir de les temperatures i precipitacions registrades durant tardor i hivern apunten al fet que la primavera serà una mica pitjor que l'any passat.

Per això, i davant la possibilitat que coincidint amb aquests dies de Setmana Santa comencin a aparèixer els primers símptomes, aquesta societat ofereix una sèrie de recomanacions per evitar que l'al·lèrgia ens espatlli l'inici de la primavera:

- Evitar les sortides al camp i les activitats a l'aire lliure en dies "pic".

- Tancar les finestres de la casa.

- Ventilar l'habitatge al migdia i per poc temps.

- Utilitzar ulleres de sol en l'exterior i mascareta que cobreixi nas i boca en dies d'alta pol·linització.

- Viatjar amb les finestretes del cotxe pujades.

- Dutxar-se i canviar-se de roba en arribar a casa.

- Usar filtre antipolen al cotxe i purificadors d'aire a casa.

- No tallar la gespa ni podar en dies d'alta pol·linització.

- No automedicar-se; consulti amb el seu metge si té símptomes al·lèrgics.

- Consultar els nivells de pol·len a través d'aplicacions mòbils avalades per la SEAIC o en aquest enllaç