Només el 9% dels pacients amb asma a Espanya utilitza el seu inhalador correctament. No seguir la teràpia prescrita pel metge pot provocar un augment de la mortalitat i morbiditat, així com un major ús dels serveis i recursos sanitaris, segons assenyalen experts amb motiu del Dia Mundial de l'Asma que se celebra aquest dimarts.

La revisió regular de la tècnica d'inhalació és una de les claus per al control de l'asma. Un dels errors més freqüents en què cauen els pacients asmàtics és el d'abandonar la medicació. Això passa perquè a diferència d'altres malalties cròniques, l'asma té fases d'estabilitat en què la persona afectada no presenta símptomes. Per això, alguns pacients opten per abandonar en aquests períodes la seva medicació, malgrat que això "pot portar a un empitjorament de la malaltia", segons ha ha indicat l'infermer del servei de Neuomología de l'Hospital de la Sta. Creu i Sant Pau de Barcelona Jordi Giner.

Errors més freqüents

L'asma és una de les malalties respiratòries cròniques més prevalents a Espanya, ja que afecta el 5 per cent dels adults i al 8 i 10 per cent de la població infantil.

La teràpia inhalada és la recomanada per tractar la malaltia perquè permet una acció directa sobre el pulmó però "no importa lu bo que pugui ser un fàrmac si aquest no arriba a les vies respiratòries causa de l'ús incorrecte del dispositiu inhalat", ha advertit Jordi Giner.

"Si la tècnica no es realitza correctament, arribarà menys medicació al pulmó i, com a resultat, tindrem a un pacient menys tractat", ha assegurat.

Un dels errors més freqüents és no seguir els passos recomanats: inspirar, aguantar la respiració i esbandir-se la boca després. A més, també influeixen la correcta coordinació dels moviments, tal com indica la farmacèutica i membre del grup Respiratori de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (SEFAC), Leyre Gaztelurrutia.

"Molts necessiten més d'un inhalador i no se'n recorden de quan han d'utilitzar un o altre", ha assenyalat la farmacèutica, qui ha afegit que el paper del farmacèutic és essencial i "ens permet oferir-los suport i seguiment continu i, amb això, millorar l'adherència terapèutica ".

Suport al pacient

L'infermer Jordi Giner ha subratllat que la utilització d'inhaladors "requereix d'un ensenyament i control per part del personal sanitari, tant metges com infermers i farmacèutics, en el moment de prescriure el dispositiu".

No obstant això, com l'asma és una malaltia crònica, és habitual que amb el temps els pacients oblidin les instruccions i habilitats i "per això és important la realització d'accions formatives de forma periòdica", afegeix.