Els gats es troben entre les causes més comunes d'al·lèrgies a les mascotes. De fet, les al·lèrgies als gats són el doble de comuns que als gossos però, per què? Els científics han descobert com es desencadenen les reaccions al·lèrgiques als gats, que solen comportar tos i esternuts.

Els investigadors de la Universitat de Cambridge van estudiar les proteïnes que es troben en les partícules de la pell de gat, conegudes com caspa de gat, que són la causa més comuna de l'al·lèrgia. Aquest grup de divulgadors va identificar com el sistema immune del cos detecta l'al·lergen del gat, un descobriment que permet crear nous tractaments que protegeixin els afectats.

És a dir, van descobrir que els al·lèrgens del gat activen una via específica del cos que detecta la toxina bacteriana comuna. Els símptomes de l'al·lèrgia als gats poden desenvolupar-se en pocs minuts o trigar unes hores a aparèixer. El quadre es complica en persones que pateixen asma al·lèrgica.

El factor al·lergogen del gat és complicat d'evitar ja que es tracta d'una molècula "enganxosa": es porta per tot arreu, casa, roba, catifa, tal com asseguren els investigadors.

Causes de l'al·lèrgia als gats

Si penses que tens al·lèrgia al teu gat i no saps quins són els símptomes i les causes, pren nota. El sistema immunològic de les persones amb al·lèrgia als gats és més sensible i reacciona davant els al·lèrgens de la saliva, orina i caspa dels animals. Aquest fet desmunta el mite que és el pèl del gat el que provoca l'al·lèrgia.

Símptomes

Els símptomes que indiquen al·lèrgia als gats són la inflor, enrogiment, esternuts, tos, mal de coll, ulls plorosos, congestió nasal, picors al nas, etc. També es poden donar altres símptomes com l'asma, xiulets en respirar, urticària, erupcions a la cara o el pit ...

Malgrat que aquests símptomes depenen de cada persona, hi ha diversos factors que poden influir en l'al·lèrgia, per exemple, es diu que els mascles produeixen més secrecions d'al·lèrgens que les femelles i que un gat castrat, segrega menys partícules al·lèrgens.

Recomanacions

Si tens un gat com a mascota i et diagnostiquen al·lèrgia, et recomanaran que et desfaci d'ell. No obstant això, per als amants d'aquests animals és una decisió molt difícil d'acatar i hi ha algunes recomanacions per a suportar l'al·lèrgia sense dir adéu a la nostra preuada mascota.

Per exemple, evita les catifes o mantes, llocs fàcils de quedar impregnats de caspa felina. Tampoc deixis que la teva mascota entri al teu dormitori per mantenir-lo lliure d'al·lèrgens.

Banyar el gat i raspallar freqüentment pot reduir els símptomes de l'al·lèrgia i una altra opció és la castració, ja que com hem comentat anteriorment, aquests produeixen menys secrecions d'al·lèrgens.