No cal dedicar gaire estona a explicar que un dels punts dèbils de les parelles estables és la possibilitat que les relacions sexuals es tornin monòtones i avorrides. Parlem de la rutina sexual i és un fenomen molt habitual.

Una consideració prèvia: rutina no és necessàriament un concepte negatiu. L'estabilitat, la quotidianitat, la costum que fa que cada dia sigui aproximadament igual que l'anterior i que el que vindrà ens donen seguretat i moltes persones ho necessiten per viure. Mentre que algú buscarà emocions intenses i tenir sempre una motxilla a l'esquena i novetats constants, algú altre serà feliç amb un dia a dia tranquil i predictible. Per tant, tot i que la rutina tingui mala fama, no la demonitzem d'entrada perquè segons com és molt necessària: ens dóna estabilitat, ens posa terra a sota els peus i ens ajuda a viure tranquils.

Però, és evident, quan les coses són sempre iguals al final ens poden avorrir. Ens deixen de sorprendre. En el terreny sexual també. Hi ha persones que se senten molt còmodes en unes relacions sexuals que no han canviat des de fa anys: les continuen trobant molt plaents i no necessiten res més. Perfecte, res a dir!

Quan les coses funcionen no cal que ens fem pesats amb això d'innovar i de posar emoció a les relacions. Hi ha persones que provant segons quines coses es poden sentir molt ridícules i no cal fer passar ningú per això. Aquest article és per a les persones que valoren una relació de parella estable i no la volen canviar però senten que les relacions sexuals ja no són emocionants, que s'han tornat avorrides, per a aquells que comencen a notar que sempre és el mateix i que ja no en tenen ganes.

Molt bé, hem caigut en la rutina sexual i no ens agrada. I ara què fem? En primer lloc, ens hem d'assegurar que no ­haguem caigut en la rutina en altres nivells. A vegades els problemes sexuals se solucionen tangencialment. M'explico: és possible que ens hàgim acomodat en altres aspectes de la nostra vida? És possible que ja no fem res divertit amb la nostra parella? És possible que ens hàgim descuidat a nosaltres mateixos? A vegades una persona tot de cop s'adona que està tot el dia al sofà i decideix que no pot ser i es compra una bicicleta i tot de cop la seva parella el veu a sobre la bicicleta i pensa oh, que sexy, ja no me'n recordava, i la vida sexual, sense haver-s'ho proposat, fa un gir. O que tot de cop veiem que fa anys que no anem al cine i a sopar junts i pensem com és possible? I ho fem, i tot sopant li tornem a veure un somriure que no recordàvem i aquí també, la nostra vida sexual, sense haver-nos-ho proposat, fa un gir. Per tant, el primer pas és revisar la monotonia en general.

Si creieu que el problema no va per aquí, aleshores sí que seria convenient mirar què passa en les relacions sexuals en sí mateixes. Ens podem fer una pregunta molt senzilla: què m'agradaria? És una única pregunta. Estaria molt bé que us agaféssiu uns segons per contestar-la honestament. Us ajudo una mica: com m'agradaria que fossin les meves relacions sexuals? M'agradaria provar alguna cosa nova? Què hi falta? O què hi sobra? Ja ho teniu? D'acord, m'agradaria X. Molt bé. Ara només toca fer-li saber a la meva parella. Si fa molts anys que tenim el mateix tipus de relacions sexuals és possible que us faci una vergonya terrible, profunda, que sentiu que si li heu de proposar això s'acabarà el món.

Us prometo que no, que no passarà res i que segurament la vostra parella, que se sent igual que vosaltres, ho encaixarà molt bé i estarà encantat o encantada de provar coses noves. Busqueu una manera fàcil de comunicar-ho. Si cal ho feu per escrit. Segur que trobeu la manera de fer-li-ho saber amb elegància.

Si teniu clar que esteu avorrits però no heu sabut respondre aquesta pregunta perquè no sabeu ben bé què voleu, aleshores toca experimentar, provar. Unes quantes idees: més petons, més amor, més estimulació, estimulació en diferents llocs del cos, lubricant, més dominació, paraules obscenes, paraules romàntiques, només tocar amb les mans, menys penetració, joguines sexuals de mides diferents, canvis d'escenari (a la dutxa? al cotxe?), disfresses, filmacions, sexe oral, sexe anal, pornografia, olis de massatge, música, els ulls tapats...

Si us trobeu en aquest punt us recomano que llegiu És el teu sexe, de la Sylvia de Béjar, que us donarà moltes idees en aquest sentit.

Feu-ho, val la pena, i feu-ho aviat, que els anys passen molt de pressa.