El colesterol és una substància grassa natural que està present en totes les cèl·lules del cos humà i la seva presència és necessària per al normal funcionament de l'organisme. No obstant això, quan els seus nivells en sang s'eleven per sobre dels nivells recomanables es produeix hipercolesterolèmia, la qual cosa pot implicar riscos per a la nostra salut. En aquest sentit, per exemple, les persones que presenten nivells de colesterol en sang per sobre de 240 tenen el doble de risc de patir un infart que aquells amb xifres de 200.

Quan les cèl·lules són incapaces d'absorbir tot el colesterol que circula per la sang, el sobrant es diposita en les parets de les artèries, el que contribueix al seu progressiu estrenyiment originant la arteriosclerosi.

La presència de colesterol en nivells superiors als recomanables no és una cosa poc freqüent per a la majoria dels espanyols. Així, es calcula que aproximadament la meitat dels ciutadans adults del nostre país tenen un nivell elevat de colesterol, el principal factor de risc per a les malalties cardiovasculars. Per disminuir aquests riscos per a la nostra salut i mantenir sota control els nivells de colesterol existeixen diversos hàbits que no requereixen una càrrega massa pesada i que podem seguir en el nostre dia a dia.

CUIDA LA TEVA ALIMENTACIÓ

Seguir una dieta saludable és fonamental per mantenir sota control els nivells de colesterol. Els greixos saturats són el factor determinant que provoca un augment del nivell de colesterol LDL, l'anomenat colesterol dolent. En aquest sentit, els greixos trans que algunes vegades es troben en les margarines, les galetes, el pa salat i pastissos comercials són particularment dolentes per als nivells de colesterol, ja que augmenten les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL), el colesterol dolent, i redueixen les lipoproteïnes d'alta densitat (HDL), el colesterol bo. A més, hauries evitar els aliments com els embotits i determinades carns amb elevats nivells de greix. En canvi, augmentar el consum de fruites i verdures ens ajudarà a aconseguir l'efecte contrari. La civada, la fruita seca, el peix ric en Omega 3 i usar oli d'oliva, per exemple, també ens permetran mantenir a ratlla el colesterol.

Foto: GettyImages

CONTROLA EL PES

Si tens sobrepès o pateixes obesitat, perdre els quilos de més t'ajudarà a reduir el LDL i els triglicèrids, un tipus de greix que es troba a la sang i en els aliments. Per aconseguir controlar el teu pes, una alimentació saludable i l'exercici físic seran els teus millors aliats. Diversos estudis han posat de manifest que les persones amb un alt índex de massa corporal (IMC) acostumen a tenir nivells més baixos de HDL bo i nivells més alts de colesterol dolent.

EVITA EL SEDENTARISME

Fer exercici físic és vital si volem baixar els nostres nivells de colesterol. L'activitat física regular ens ajudarà a elevar el HDL, a perdre pes i, d'aquesta manera, reduir el colesterol dolent. Fer exercici cardiovascular almenys durant 90 minuts per a una salut cardíaca òptima i per perdre pes. L'exercici cardiovascular és qualsevol activitat que empra els músculs grans de forma repetitiva i augmenta la taxa cardíaca. Pensa en caminar, córrer, fer bicicleta, el rem, la natació ... Si 90 minuts són massa, comença amb 30 minuts i veu incrementat el temps progressivament. Per a algunes persones, fer exercici cardiovascular entre 45 i 60 minuts n'hi ha prou. L'objectiu és un nivell moderat d'exercici que et permeti mantenir una conversa mentre ho fas però que no et deixi cantar. L'exercici d'alta intensitat, més difícil, és el millor per elevar el colesterol bo. No obstant això, també augmenta el risc de lesions, el que fa més difícil continuar realitzant exercici. La intensitat moderada és la més preferible.

Foto: GettyImages

EVITA ELS MALS HÀBITS

Beure alcohol i fumar també està relacionat amb l'augment del colesterol dolent, pel que abandonar aquests mals hàbits és vital si volem evitar els riscos cardiovasculars que comporta aquesta patologia per a la nostra salut. En el cas del tabac, per exemple, aquest hàbit no salut afecta els nostres pulmons, sinó que també pot arribar a alterar els nivells de colesterol en sang. I és que el monòxid de carboni eleva el colesterol LDL i disminueix el HDL, accelerant la formació del ateroma responsable de disminuir el calibre de les artèries. Quant a l'alcohol, diversos estudis assenyalen que el consum moderat de begudes com el vi pot ajudar a disminuir les possibilitats de patir malalties cardiovasculars, però en canvi el seu abús pot ser un factor de risc important.

CONSULTA EL TEU METGE

L'hipercolesterolèmia o els nivells elevats de colesterol en sang és una malaltia que "no fa mal". Això influeix en què el pacient moltes vegades no sigui conscient de la patologia que pateix i, el que és més preocupant, del risc que té de patir una malaltia cardiovascular. Un cop diagnosticat, és vital consultar amb el nostre metge perquè ens informe sobre les pautes a seguir per rebaixar el nivell de colesterol. Per exemple, ell ens podrà dir en funció de la nostra edat, condició física, historial mèdic ... quin tipus d'exercici físic ens convé realitzar, consells per deixar de fumar, com mantenir un pes saludable ... A més, el professional metge et podrà informar sobre aquells mitjans provats que poden ajudar-te a baixar els nivells de colesterol en sang i, alhora, et alertarà sobre mites, falses creences i productes que prometen acabar amb aquesta patologia de manera miraculosa.

Foto: GettyImages