Els problemes als genolls constitueixen una de les principals causes de consulta mèdica a Espanya. Els problemes en aquesta articulació poden limitar seriosament la capacitat funcional de qui els pateix, pel dolor i la incapacitat de moviment.

Gràcies als genolls el cos pot alçar-se, caminar, córrer, ajupir-se, saltar o girar-se. Es tracta d'una articulació molt complexa, els problemes mecànics poden estar provocats per diverses causes: des d'un cop o moviment brusc, que pot causar un esquinç o torçada, fins a l'edat, l'obesitat, algunes malalties reumàtiques, fer servir un calçat inadequat o la pràctica d'alguns esports, com el futbol o l'esquí.

A l'hora de fer esport, cal evitar córrer d'una manera massa intensa sense la preparació física adequada, ja que pot danyar seriosament els nostres genolls, i llançar-se a recórrer llargues distàncies sense dur a terme un entrenament apropiat, que sempre ha de ser gradual i acord a la nostra condició física.

Entre les lesions i problemes de genoll més habituals, es troba l'esquinç, la distensió o esquinçament de músculs o tendons, la tendinitis -un dolor a la part frontal del genoll que empitjora en pujar i baixar escales o les lesions de menisc, possibles fractures d'os i la dislocació de la ròtula.

Descuidar els genolls pot comportar conseqüències molt negatives i molestes, explica Eduardo González Zorzano, expert metge de Cinfa, que ha elaborat un decàleg perquè els nostres genolls es mantinguin sans per molt temps.

Decàleg per mantenir els genolls sans

1. Atenció a la teva dieta. La teva alimentació ha de ser equilibrada i rica sobretot en vitamines A, C, D, calci i àcids grassos Omega-3. A més, beu aigua en abundància, sobretot, després de realitzar esforços.

2. Controla el teu pes. Tingues en compte que cada quilo de més exerceix aproximadament cinc quilos extra de pressió sobre la ròtula al baixar o pujar escales, i una pèrdua de 5 kg disminueix en un 50% els símptomes associats als mals de genoll.

3. Realitza exercici, però amb precaució. L'exercici moderat més recomanable és nedar, pedalar o caminar. Però sempre has de fer un bon escalfament abans de començar, i exercicis d'estirament i refredament a l'acabar. Quan sigui necessari, porta sempre l'equip de protecció adequat com, per exemple, les genolleres.

4. Mantingues un bon to muscular. Hi ha una sèrie d'activitats físiques com la bicicleta -també estàtica- o la natació, que et permetran enfortir la musculatura, especialment el quàdriceps, sense sobrecarregar les articulacions. És millor evitar els esports amb carrera i salt; i en el cas de decantar-se per córrer, convé fer-ho per una superfície llisa i suau com un sender amb gespa, en lloc de per ciment.

5. Tria el calçat adequat. En realitzar esport, el teu calçat ha de subjectar bé el peu i proporcionar un amortiment necessàri per a l'activitat que estàs realitzant. A la vida diària, millor no facis servir un tacó excessiu o soles massa toves o desgastades, perquè a més de dolor i deformitat als peus, aquest calçat pot sobrecarregar i danyar els genolls.

6. Recorre a les genolleres. Les genolleres són una solució terapèutica molt adequada per prevenir i tractar les lesions o dolor en aquesta articulació. Ves a la farmàcia, on el professional t'orientarà sobre el producte més ajustat a la teva necessitat, dolor o a l'activitat física que vagis a realitzar o subjecció que vulguis. Les teràpies de fred / calor també són molt recomanables per a alleujar el dolor i les molèsties relacionades amb traumatismes, fractures, distensions que afecten al genoll.

7. Cuida't també en els desplaçaments llargs. Entra i surt del cotxe amb precaució per protegir els genolls i, en els viatges llargs -també al bus, tren, avió-, assegura't aixecar-te cada dues hores per moure i estirar les cames. I si treballes assegut, fes descansos cada hora o realitza petits moviments de cames per prevenir l'atròfia muscular.

8. Pots recórrer a certs medicaments. També els analgèsics, com el paracetamol, i medicaments antiinflamatoris no esteroides (AINEs) com l'ibuprofè. són una mesura contra el dolor, però la seva presa ha de ser sempre pautada per un metge.

9. Al metge quant sentis dolor. Si comença a fer-te mal el genoll, acudeix al teu metge com més aviat millor, per tal de prevenir lesions greus. També abans de realitzar esports de risc, seria recomanable que et sotmetis a un reconeixement mèdic per cerciorar-te que els teus genolls es troben en òptim estat. Segueix les indicacions de l'especialista pel que fa al tractament, farmacològic o no.

10. No reprenguis les teves activitats habituals fins que el metge t'ho permeti. Per moltes ganes que tinguis de tornar a fer esport o una vida normal, no esperar el temps suficient perquè una lesió millori o perquè el genoll es recuperi després d'una intervenció, augmenta el risc de recaiguda o de futures lesions. De vegades, a més, pot ser necessària rehabilitació abans de reprendre l'activitat física.