Seguint amb el cicle sobre infeccions de transmissió sexual que vam començar fa unes setmanes, avui parlarem d'aquesta malaltia que ens sembla tan antiga i tan marginal: la sífilis. Ens sembla antiga i marginal però no ens ho hauria de semblar, perquè en realitat és una ITS de plena actualitat.

Segurament molts dels lectors la relacioneu amb la demència i, efectivament, una infecció per sífilis sense tractar podria acabar en demència en els estadis finals de la malaltia, però no cal alarmar-nos ni espantar-nos tant. De la sífilis ens en podem protegir amb un preservatiu, com de la resta d'infeccions de transmissió sexual, i en cas que ens infectéssim, si anem al metge ràpidament i seguim el tractament mèdic el pronòstic és molt bo. Anem a veure-ho amb més detall.

La sífilis és una ITS causada per un bacteri, el treponema, i es transmet per via sexual o bé de mare a nadó durant l'embaràs. En el cas de les relacions sexuals, la infecció s'adquireix per contacte amb les lesions de la sífilis (úlceres) que, atenció, no sempre són visibles. Per tant, que no veiem una úlcera als genitals de la nostra parella sexual no vol dir que no la tingui.

Són pràctiques de risc la penetració vaginal i anal i el sexe oral, i qualsevol contacte d'un fluid corporal amb aquestes úlceres (per exemple, si tenim una ferida oberta que té contacte amb una d'aquestes úlceres, també ens podem infectar).

Els primers símptomes (bàsicament úlceres) apareixen després de dues o tres setmanes del contagi i, si no es tracta, n'aniran apareixent més durant els mesos següents (que poden incloure erupcions cutànies, lesions a la pell o ganglis inflamats).

Atenció! Com en altres ITS és possible passar aquesta infecció sense símptomes. En tot cas, al davant d'una úlcera inexplicable que apareix a la zona genital o si teniu sospites d'haver-vos infectat heu d'anar al metge ràpidament. En cas d'embaràs és especialment important el tractament mèdic perquè la sífilis en pot provocar complicacions molt importants.

La sífilis es cura. El tractament per la infecció per treponema és un antibiòtic i si es detecta ràpidament normalment la curació és molt ràpida i no hi ha seqüeles.

Els problemes que tenim al cap derivats de la sífilis (demència, tumors en diferents parts del cos, deformitats en les articulacions, problemes cardíacs i finalment la mort) tenen a veure amb infeccions sense tractar que han anat empitjorant amb el temps. Recordeu-ho sempre: no hem de tenir por de les ITS, simplement ens hem de protegir! I en cas de tenir algun problema, anar al metge ràpidament, de seguida, sense excuses, no ajornar-ho, perquè moltes de les infeccions de transmissió sexual són totalment curables si demanem ajuda de seguida.