L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que ingerir begudes molt calentes pot provocar càncer d'esòfag i ha afegit que no s'han trobat evidències que consumir cafè o mate tebi pugui ser cancerigen.

"Els resultats mostren que ingerir begudes molt calentes probablement causa càncer al esòfag i que és la temperatura, i no les pròpies begudes, les que semblen responsables", va assenyalar en un comunicat Christopher Wild, director de l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC, en anglès), que depèn de l'OMS.

Aquesta és la principal conclusió del treball de 23 científics designats per la IARC per analitzar les possibles conseqüències cancerígenes de consumir cafè, mate i begudes calentes. Segons l'estudi, el risc de càncer existiria quan les begudes es prenen per sobre dels 65 graus.

Els experts avisen que les seves conclusions es basen en "evidències limitades" extretes d'estudis sobre les conseqüències epidemiològiques que vinculaven el consum de begudes calentes amb el càncer d'esòfag.

"Estudis a la Xina, l'Iran, Turquia i Sud-amèrica, on tradicionalment es beu te i mat molt calent (a uns 70 graus centígrads) han mostrat que el risc de càncer d'esòfag augmenta en funció de la temperatura de la beguda", ha afegit la IARC .

L'organisme ha precisat, però, que fumar i beure alcohol són les principals causes del càncer d'esòfag, "especialment en molts països amb alts ingressos".

El càncer d'esòfag és una de les vuit formes més habituals en les que aquesta malaltia es manifesta en tot el món i és responsable d'unes 400.000 defuncions a l'any, és a dir, al voltant del 5% del total de les morts per càncer.

"Es desconeix la proporció en que en els casos de càncer d'esòfag puguin estar relacionades amb el consum de begudes molt calentes", ha precisat aquest centre de recerca vinculat a l'OMS.

Pel que fa al cafè, classificat com "possiblement cancerigen per als humans", els experts van considerar que la seva ingesta a temperatures no molt elevades no representa un risc evident de càncer en les persones.

"L'ampli nombre de proves actualment disponibles ha portat a una reavaluació de la carcinogenicitat del cafè begut", ha subratllat la IARC després de revisar "més de 1.000 estudis en humans i animals".

En concret, molts d'aquestes investigacions compilades pels seus científics demostren que el cafè no està associat al càncer de pàncrees, mama i pròstata, mentre que es van trobar "riscos reduïts" relatius a les malalties de fetge i úter.

"Per a més d'altres 20 tipus de càncer, no es van trobar evidències concloents", han precisat.

Aquest organisme també es va pronunciar específicament sobre el mat, infusió presa especialment a Argentina, Bolívia, Xile Paraguai i Brasil, el consum fred tampoc té relació amb el càncer.

"El mat fred no té efectes cancerígens en experiments amb animals o estudis epidemiològics", va destacar aquesta institució, que ha afegit que "beure mati a temperatures que no siguin molt calents no és classificable com a cancerigen per als éssers humans".

Gairebé al punt d'ebullició

El portaveu de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), Jorge Aparicio, ha assegurat que només si es beu de forma repetitiva begudes "extremadament calents", gairebé arribant al punt d'ebullició, hi ha un risc de patir càncer d'esòfag.

"No cal alarmar-se perquè ja se sabia que el tumor d'esòfag s'associa a cremades importants, les quals poden aparèixer o empitjorar quan es prenen begudes molt calentes. No obstant això, a Espanya la majoria de les persones beuen líquids que no estan tan calents , com sí es fa en algunes regions d'Àsia o Sud-amèrica ", ha postil·lat el també cap de secció del servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Fe de València.

Per això, Aparicio ha insistit que tots els factors de risc de càncer, com el consum de carn processada, són qüestions probabilístiques que no apareixen per prendre'ls alguna vegada, sinó quan es fa de forma repetitiva i continuada en el temps.

"Científicament es demostra una associació, pel que cal intentar evitar el consum d'aquests aliments o begudes en la mesura del possible, però no passa res per menjar-los o beure'ls en alguna ocasió", ha tancat.