Un tòxic natural molt potent

01.07.2016 | 17:08
Un tòxic natural molt potent

El botulisme és una malaltia poc comuna però de conseqüències greus i el darrer brot declarat a Catalunya va ser l´any 2011, quan es van intoxicar els cinc membres d´una mateixa família a Barcelona.

La intoxicació està causada per la ingestió d´un dels tòxics naturals més potents, la toxina botulínica (NTBo), preformada a l´aliment.

La doctora Àngels Gispert, especialista de la Unitat de Toxicologia del Trueta, explica que el causant del botulisme és una bacteria present en l´ambient i que fa unes espores que poden sobreviure en l´aliment. En cuinar-lo a altes temperatures, les espores s´eliminen, però pot sobreviure en aliments elaborats de forma inapropiada. Se sol associar a conserves casolanes i a productes mal envasats al buit, per exemple.

La doctora Gispert explica que és molt estrany que es donin casos de botulisme i de fet, en els seus anys de carrera, no n´havia vist cap en directe. El diagnòstic és clínic, explica, ja que analitzar les mostres triga massa temps, i per això, diu, cal felicitar els metges de l´hospital de Palamós per haver detectar la intoxicació ràpidament.

La simptomatologia més visible del botulisme, explica la metgessa del Trueta, és la paràlisi muscular: comença pels músculs oculars i va baixant pel cos, provocant visió borrosa, dificultats en la parla o per deglutir i problemes respiratoris que poden causar una aturada cardiorespiratòria si no es disposa de suport de ventilació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut

Preguntes i respostes sobre l'ovodonació.
Com funciona la donació d´òvuls?

Com funciona la donació d´òvuls?

T'expliquem en 11 preguntes i respostes aquest sistema que està permetent ser mares a dones que no...

Com ser mare amb els òvuls donats per una altra dona

Com ser mare amb els òvuls donats per una altra dona

La legislació especifica el caràcter anònim de la ovodonació que permet a una dona infèrtil ser...

«És saludable menjar alguna cosa dolça abans d´anar a dormir?»

NutriClínica respon els dubtes nutricionals dels nostres lectors. Envia el teu dubte

Els casos de càncer superen ja els previstos per al 2020

Els casos de càncer superen ja els previstos per al 2020

Els oncòlegs adverteixen que pot ser que "no hi hagi diners per pagar tots els tractaments"

Enllaços recomanats: Premis cinema