Entra en funcionament el nou calendari vacunal

Salut incorpora la vacuna del pneumococ i la de la varicel·la al carnet dels nadons

18.07.2016 | 07:04
Entra en funcionament el nou calendari vacunal
Entra en funcionament el nou calendari vacunal

El Departament de Salut ha actualitzat el calendari de vacunacions sistemàtiques per als nadons catalans. L´ordre que modifica el calendari ha entrat en vigor aquest dimarts. El nou calendari suposa un reajustament de les dates i de les dosis d'algunes vacunes. Com a novetat s´hi incorporen la del pneumococ i la de la varicel·la a la primera infància. Amb la posada en marxa del nou calendari Catalunya s´avança un any al que farà la resta de l´Estat l´any vinent. Aprofitant la incorporació de les dues noves vacunes s´han integrat d´una sola vegada tots els canvis. Això permet poder aplicar-lo als nascuts a partir del gener d´aquest any. El cost de les vacunes és assumit per la Generalitat.

Així, la vacuna contra el pneumococ s´administrarà als 2, 4 i 11 mesos i la vacuna contra la varicel·la als 15 mesos i als 3 anys. Aquesta última es manté per als nens d´11 a 12 anys si són susceptibles de ser vacunats, és a dir, si no han patit la malaltia o prèviament no n´han estat vacunats.

Pel que fa al reajustament de dates, la vacuna hexavalent, que fins ara s´administrava als 2, 4 i 6 mesos, passa a administrar-se als 2, 4 i 11. Als infants vacunats amb la nova pauta ja no els cal rebre la pentavalent als 18 mesos.

A més, la vacuna DTPa-PI (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina i injectable contra la poliomielitis) s´administrarà quan els infants que inicien les noves pautes tinguin 6 anys en el moment en que estigui disponible a l´àmbit estatal.

La triple vírica (contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis) s'administra als 12 mesos, com fins ara, però la segona dosi queda fixada per als 3 anys d'edat.

Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s´administrava als 2, 6 i 15 mesos, ara s´administrarà als 4 i als 12, i es manté la dels 11 a 12 anys. La dosi de la vacuna contra l´hepatitis A, que s´administrava als 12 mesos, ara s´administrarà als 15 mesos.

Pel que fa a la vacuna pentavalent, des de Salut s´indica que desapareix del calendari de vacunacions perquè s´ha observat que amb les tres dosis de l´hexavalent ja no és necessària.

Finalment, un altre dels canvis afecta la vacuna antipneumocòccica 23-valent, que ara s'administra a partir dels 65 anys.

Des de Salut s´informa que cada any s´administren més de 3,2 milions de dosis de vacunes a més d´1,5 milions de persones a Catalunya. Com a la resta de l´Estat, les vacunes a Catalunya no són obligatòries. Les incloses al calendari vacunal s´administren gratuïtament als més de 1.200 centres vacunals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Els hospitals gironins, exclosos dels reconeixements d´excel·lència estatal

Cap dels centres hospitalaris de la demarcació s'ha fet amb cap dels Oscars de la Sanitat...

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Un informe adverteixen dels riscos que poden comportar aquestes pràctiques per la salut dels nens

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Enllaços recomanats: Premis cinema