Saps si dorms prou hores?

Els experts apunten que el temps necessari per aconseguir un bon descans nocturn varia en funció de l'individu

22.07.2016 | 07:15
Saps si dorms prou hores?
Saps si dorms prou hores?

Quan es posa l'accent en la necessitat de mantenir uns hàbits de vida saludables se sol fer al·lusió a l'alimentació i a l'activitat física. Però per molt bé que mengem i per molt exercici que fem, la vida sempre es farà una mica més complicada si no hem dormit prou. Però, quant és això?

L'experta en trastorns del son Harneet Walia, de la Clínica Cleveland (Estats Units), insisteix en la necessitat de "considerar el soncom una prioritat" i admet que el temps necessari per aconseguir un bon descans nocturn varia en funció de cada individu.

No obstant, la Fundació Nacional del Son dels Estats Units va elaborar una classificació orientativa per franges d'edat amb nou categories, que mostra com a mesura que l'ésser humà envelleix necessita dormir menys:

- Nounats, de 0 a 3 mesos: 14-17 hores.
- Nadons menors d'un any, de 4 a 11 mesos: 12-15 hores.
- Nens petits, d'1 a 2 anys: 11-14 hores.
- Nens en edat preescolar, de 3 a 5 anys: 10-13 hores.
- Nens en edat escolar, de 6 a 13 anys: 9-11 hores.
- Adolescents, de 14 a 17 anys: 8-10 hores.
- Adults joves, de 18 a 25 anys: 7-9 hores.
- Adults de 26 a 64 anys: 7-9 hores.
- Majors de 65 anys: 7-8 hores.

Aquesta doctora reconeix que no hi ha evidència que hi hagi factors genètics, ambientals o de comportament que ajudin a determinar si una persones amb millor estat de salut necessita menys hores de son per tenir un bon rendiment diari. No obstant, segons reconeix, sembla clar que es necessiten un mínim de set hores per mantenir un bon estat de salut.

Conseqüències per a la salut

Entre les conseqüències de dormir per sota del recomanat per a cada grup d'edat, la doctora Walia creu que el principal risc són els problemes de somnolència i que se't comencin a tancar els ulls de forma involuntària, ja que pot tenir múltiples conseqüències negatives, fins i tot fatals.

- Deteriorament de la memòria: La falta de son pot afectar a la capacitat per pensar, recordar i processar la informació.

- Estrès en les relacions: Pot generar mal humor i més probabilitats d'iniciar discussions amb els altres.

- Qualitat de vida: Et porta a estar menys disposat a participar en activitats quotidianes amb els teus amics o familiars, o fa que estiguis menys disposat a fer exercici.

- Major risc d'accidents de trànsit: conduir amb son comporta un risc potencial de patir un accident de trànsit, com demostren contínuament les estadístiques de seguretat vial.

A més d'aquests riscos més a curt termini, aquesta experta reconeix que si la falta de son es cronifica pot associar-se a altres problemes de salut més greus, com un major risc d'hipertensió arterial, diabetis, infart de miocardi, insuficiència cardíaca o accident cerebrovascular. I entre altres problemes també podrien incloure's l'obesitat, la depressió o la falta d'apetit sexual.

I no diguem de com afecta a l'aspecte físic, ja que afavoreix l'aparició primerenca d'arrugues o ulleres. I l'explicació científica podria estar en què la falta de soncausa un augment del cortisol, coneguda com l'hormona de l'estrès, la qual cosa afavoreix una descomposició del col·làgen que és la proteïna encarregada de mantenir la pell suau.

"La gent no està dormint prou. Hem situat el son tan a baix dins de la nostra llista de prioritats enfront d'altres coses com la família, la vida personal o el treball", reconeix Walia, que insisteix en la necessitat de "fer veure a la gent que dormir és molt important".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema