Realitat o mite? Alguns consells sobre la salut a l'estiu fa temps que van demostrar ser falsos, encara que molta gent segueix seguint-los. Malalties provocades per la calor, la suor, les picades, la deshidratació... aquesta és una de les èpoques en les quals les falses recomanacions o mites circulen amb més freqüència.

Però, són tots certs? A continuació t'expliquem deu falsos mites sobre la salut a l'estiu.

1. Les persones grans necessiten beure més líquids

Per evitar cops de calor, els experts sempre recomanen beure més líquids al dia. No obstant això, en el cas de les persones grans és alguna cosa amb el que cal tenir especial cura, ja que tenen menys capacitat de sudoració i un excés de líquids pot provocar problemes de ronyons o edemes.

2. No és necessari utilitzar ulleres de sol si està ennuvolat

Encara que no faci sol, la radiació solar està sempre present. En els dies en els quals hi ha núvols alts, la radiació ultraviolada només s'atenua lleugerament, per la qual cosa cal protegir-se ben els ulls.

És important protegir-se els ulls de la radiació solar. FOTO: Getty Images

3. L'orina alleuja les picades de les meduses

Moltes platges espanyoles reben cada estiu uns indesitjats visitants, les meduses. Les seves picades, molt molestes, intenten calmar-se de moltes maneres. Una creença estesa que pot fer-se mitjançant l'orina. Però està demostrat que no serveix per res. En canvi, es recomana rentar la picada amb vinagre. No és aconsellable rentar la picada amb aigua dolça.

4. El cop de calor només se sofreix si s'està al sol

L'anomenat cop de calor pot arribar en qualsevol lloc amb altes temperatures, estigui il·luminat en aquests moments o no. Les temperatures elevades poden causar deshidratació, marejos i fins i tot asfixia. Davant aquesta situació, el més recomanable és allunyar-se d'aquest lloc, refrescar-se i recuperar a poc a poc l'estat anterior.

5. Les begudes energizantes són les millors per recuperar-se de l'exercici

Aquest tipus de begudes estimulants prevenen una caiguda de tensió en cas de fer exercici, però el seu consum posterior a l'excés pot causar taquicàrdies i circumstàncies anòmales en el ritme cardíac, ja que al ser estimulants poden portar el cor a una activitat no experimentada anteriorment.

La millor opció a l'hora d'hidratar-se és beure aigua, no refrescos. FOTO: Getty Images

6. A l'estiu es necessiten menys hores de son

Algunes persones senten que a l'estiu dormen menys, encara que això no sigui del tot així. L'exercici, la dieta o l'estrès de les vacances són factors que influeixen en les hores de somni. Encara que en aquesta època de l'any la gent sol matinar més i tirar-se més la migdiada, també es trasnuita més.

7. Si tens moltes pigues no prenguis el sol

Els riscos de contreure càncer de pell ha contribuït a establir aquesta creença. Encara que la incidència del melanoma ha augmentat i els metges han ampliat les recomanacions i precaucions a prendre per evitar aquest tipus de càncer, la veritat és que les persones que posseeixin pigues no tenen perquè defugir el sol. Els beneficis de l'exposició solar estan recomanats per a les persones, sempre que es prengui amb cura i sense excessos.

8. El peu d'atleta afecta a esportistes o a persones amb poca higiene

A l'estiu es multipliquen les visites a les piscines i amb elles la possibilitat de patir fongs. Això ocorre si no utilitzem chanclas en la piscina, especialment en les vores de l'aigua, on es creen tolls que són un brou de cultiu per als microorganismes.

És recomanable dur sempre sabatilles a la piscina, fins i tot mentre ets a la vora. FOTO: Getty Images

9. El bronzejat és sinònim de pell protegida

De vegades se solen escoltar frases com "si estàs morè el sol no et fa mal". No és veritat. Sovint, un bronzejat molt excessiu pot ser símptoma d'un dany causat a la pell per una exposició al sol molt estesa en el temps, per la qual cosa convé consultar amb un dermatólogo si apreciem alguna cosa inusual en la nostra pell.

10. Els dies de sol milloren la psoriasis

Encara que si és cert que l'aigua del mar pot ajudar a eliminar algunes de les escates que apareixen amb la psoriasis, el sol a l'excés pot ser perjudicial per a la pell de les persones que sofreixen aquesta malaltia ja que afavoreix l'envelliment cutani.