L'hepatitis és una inflamació del fetge. Pot remetre espontàniament o bé evolucionar cap a una cirrosi o un càncer de fetge, per tant, és una malaltia que hem de tenir en compte. Alguns tipus d'hepatitis -n'hi ha cinc: A, B, C, D i E- es transmeten per contacte sexual i d'altres no. Anem-ho a veure.

L'hepatitis A i E generalment estan relacionades amb el consum d'aigua o aliments contaminats. La C es transmet a través de la sang, generalment amb drogues injectables -també es pot donar un contagi en una relació sexual però el risc és baix-. La D, simplificant, és una mena de complicació de la B.

Nosaltres ens centrarem en l'hepatitis B, que tot i que no es transmet únicament per via sexual moltes vegades sí que es transmet d'aquesta manera. Així doncs, el virus de l'hepatitis B es transmet per l'exposició a líquids corporals infecciosos (sang, semen, fluids vaginals i menstruals) i la via de transmissió més freqüent és la sexual. Coincidint amb l'hepatitis C, també hi ha contagis per drogues injectables amb material contaminat. Actualment, la infecció a través de transfusions de sang és molt poc freqüent. Sí que és habitual la transmissió de mare a fill pel canal de part.

El virus de l'hepatitis B pot derivar en una hepatitis aguda o bé crònica. L'hepatitis aguda pot provocar cansament, malestar general, vòmits, febre, dolor abdominal i icterícia (coloració groga de la pell i les mucoses). Tot i això, la majoria de casos no presenten símptomes. L'hepatitis crònica també pot ser asimptomàtica fins a estats molt avançats i greus de la malaltia. Com que és possible que algú tingui hepatitis i no noti símptomes és important fer-se una analítica si s'han mantingut pràctiques de risc.

La majoria de persones infectades pel virus de l'hepatitis B superaran la infecció aguda espontàniament, sense cap problema ni cap seqüela. Però hi ha un petit percentatge de persones que desenvoluparan una hepatitis crònica i passaran a ser portadors crònics del virus. Aquests han de fer un tractament mèdic molt ben fet per evitar complicacions i minimitzar els danys. Normalment durant una infecció aguda per hepatitis es recomana no tenir relacions sexuals. En el cas de la infecció crònica, s'han de tenir amb protecció -recordem que la persona infectada serà sempre portadora-. La parella de la persona infectada, a més a més, si no la porta, s'hauria de posar la vacuna de l'hepatitis B. És una malaltia complexa i cada cas és diferent. En cas d'hepatitis, la recomanació és posar-se en mans d'un bon metge i seguir les instruccions al peu de la lletra.

Com es pot prevenir? Amb l'ús del preservatiu i amb la vacuna (actualment, el calendari vacunal dels nens i nenes inclou l'hepatitis A i la B i és molt important no deixar de posar-les). Fora de l'àmbit sexual, recordem que no s'han de compartir agulles, xeringues, estris de tatuatge o de pírcing ni tampoc màquines i fulles d'afaitar ni raspalls de dents.

De moment, fins aquí. Com diem sempre, sentit comú, protecció i una consulta mèdica sempre que sigui necessari. La setmana que ve tancarem el cicle d'articles sobre infeccions de transmissió sexual amb un article sobre el VIH.