· SEXUALITAT I PARELLA

L'hepatitis

«La majoria de persones infectades pel virus de l'hepatitis B superaran la infecció aguda espontàniament. Però hi ha un petit percentatge de persones que desenvoluparan una hepatitis crònica»

29.07.2016 | 07:18

L'hepatitis és una inflamació del fetge. Pot remetre espontàniament o bé evolucionar cap a una cirrosi o un càncer de fetge, per tant, és una malaltia que hem de tenir en compte. Alguns tipus d'hepatitis -n'hi ha cinc: A, B, C, D i E- es transmeten per contacte sexual i d'altres no. Anem-ho a veure.

L'hepatitis A i E generalment estan relacionades amb el consum d'aigua o aliments contaminats. La C es transmet a través de la sang, generalment amb drogues injectables -també es pot donar un contagi en una relació sexual però el risc és baix-. La D, simplificant, és una mena de complicació de la B.

Nosaltres ens centrarem en l'hepatitis B, que tot i que no es transmet únicament per via sexual moltes vegades sí que es transmet d'aquesta manera. Així doncs, el virus de l'hepatitis B es transmet per l'exposició a líquids corporals infecciosos (sang, semen, fluids vaginals i menstruals) i la via de transmissió més freqüent és la sexual. Coincidint amb l'hepatitis C, també hi ha contagis per drogues injectables amb material contaminat. Actualment, la infecció a través de transfusions de sang és molt poc freqüent. Sí que és habitual la transmissió de mare a fill pel canal de part.

El virus de l'hepatitis B pot derivar en una hepatitis aguda o bé crònica. L'hepatitis aguda pot provocar cansament, malestar general, vòmits, febre, dolor abdominal i icterícia (coloració groga de la pell i les mucoses). Tot i això, la majoria de casos no presenten símptomes. L'hepatitis crònica també pot ser asimptomàtica fins a estats molt avançats i greus de la malaltia. Com que és possible que algú tingui hepatitis i no noti símptomes és important fer-se una analítica si s'han mantingut pràctiques de risc.

La majoria de persones infectades pel virus de l'hepatitis B superaran la infecció aguda espontàniament, sense cap problema ni cap seqüela. Però hi ha un petit percentatge de persones que desenvoluparan una hepatitis crònica i passaran a ser portadors crònics del virus. Aquests han de fer un tractament mèdic molt ben fet per evitar complicacions i minimitzar els danys. Normalment durant una infecció aguda per hepatitis es recomana no tenir relacions sexuals. En el cas de la infecció crònica, s'han de tenir amb protecció -recordem que la persona infectada serà sempre portadora-. La parella de la persona infectada, a més a més, si no la porta, s'hauria de posar la vacuna de l'hepatitis B. És una malaltia complexa i cada cas és diferent. En cas d'hepatitis, la recomanació és posar-se en mans d'un bon metge i seguir les instruccions al peu de la lletra.

Com es pot prevenir? Amb l'ús del preservatiu i amb la vacuna (actualment, el calendari vacunal dels nens i nenes inclou l'hepatitis A i la B i és molt important no deixar de posar-les). Fora de l'àmbit sexual, recordem que no s'han de compartir agulles, xeringues, estris de tatuatge o de pírcing ni tampoc màquines i fulles d'afaitar ni raspalls de dents.

De moment, fins aquí. Com diem sempre, sentit comú, protecció i una consulta mèdica sempre que sigui necessari. La setmana que ve tancarem el cicle d'articles sobre infeccions de transmissió sexual amb un article sobre el VIH.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Els hospitals gironins, exclosos dels reconeixements d´excel·lència estatal

Cap dels centres hospitalaris de la demarcació s'ha fet amb cap dels Oscars de la Sanitat...

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Un informe adverteixen dels riscos que poden comportar aquestes pràctiques per la salut dels nens

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Enllaços recomanats: Premis cinema