Els perills de l'aire condicionat per a la gola

Faringitis, laringitis i alteracions en la veu són algunes de les malalties que pot ocasionar l'aire fred

08.08.2016 | 07:18
Els perills de l'aire condicionat per a la gola
Els perills de l'aire condicionat per a la gola

L'ús de l'aire condicionat incrementa els problemes de coll a l'estiu en propiciar l'aparició de faringitis, laringitis i alteracions de la veu, segons ha avisat el membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL- CCC), Carlos Ramírez.

I és que, segons ha explicat, l'aire fred expulsat per aquests aparells provoca una sèrie d'alteracions en els sistemes de defensa naturals que hi ha al nas i a la gola que provoca que els cilis perdin mobilitat i, per tant, la circulació normal de la mucosa es torni més lenta o, fins i tot, el cessament total, el que pot donar lloc també a l'aparició de sinusitis i otitis. A més, prossegueix, es genera un ambient sec que també augmenta el dany d'aquests mecanismes de defensa.

La faringitis, causant del 36 per cent del consum d'antibiòtics a Espanya, segons dades de la SEORL, és una de les causes més freqüents de consulta mèdica, fins i tot a l'estiu. "En aquesta època coexisteixen diferents factors que poden desencadenar una inflamació del teixit faringi com són els canvis de temperatura i l'ambient sec com a conseqüència de l'aire condicionat, així com la baixa humitat", afirma el doctor Ramírez.

Els principals símptomes són la sequedat, molèsties faríngies, sensació de cremor, així com estossec que desencadena una tos pertinaç. "Encara que si són casos més greus pot aparèixer febre, calfreds o cefalees, si hi ha persistència dels símptomes cal visitar l'especialista perquè indiqui el tractament més adequat a seguir".

Ara bé, recalca, com la major part dels casos solen ser virals, s'indicarà repòs relatiu amb antiinflamatoris i, si hi ha sospita d'origen bacterià es farà servir antibiòtic.

Símptomes i causes de la laringitis

Respecte a la laringitis, que és una inflamació de la mucosa laríngia, l'expert ha comentat que està causada principalment per canvis bruscos de temperatura, així com per factors com el tabaquisme, la contaminació o vapors irritants, entre d'altres. "Els símptomes principals són la disfonia i la odinofàgia. La més habitual és la laringitis aguda. El tractament consisteix en l'administració d'antiinflamatoris i antibiòtic, si hi ha causa bacteriana", ha emfatitzat.

En aquest sentit, les mesures recomanades pels otorinolaringòlegs per prevenir problemes de coll durant l'estiu passen per evitar l'ús prolongat de l'aire condicionat i els canvis bruscos de temperatura.

Per tot això, l'expert ha destacat la necessitat de dur a terme una adequada i constant hidratació per fer front a la sequedat de l'ambient i, si és possible, fer servir humidificadors. Finalment, ha subratllat la importància de seguir una dieta equilibrada i mesures higièniques habituals com, per exemple, el rentat de mans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema