L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha afirmat avui que les dones lactants han d'evitar les dietes que aportin menys de 1.800 calories al dia perquè poden produir fatiga i disminuir el volum de la llet.

En un comunicat, el Comitè de Lactància de l'AEP també recomana a les mares vegetarianes que estiguin donant el pit prendre un suplement de B12 durant tota la lactància, ja que el dèficit d'aquesta vitamina pot produir efectes neurològics greus.

Amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que se celebra de l'1 al 7 d'agost, el Comitè assenyala que el consum calòric aconsellat durant la lactància és d'entre 2.300 i 2.500 calories al dia per alimentar al nen i d'entre 2.600 i 3.000 en el cas que siguin bessons.

La coordinadora del Comitè, Marta Díaz, explica que durant la lactància, les necessitats nutricionals de la mare són especials i han d'augmentar la ingesta de nutrients, ja que la llet produïda durant els quatre primers mesos suposa "un cúmul d'energia equivalent a la despesa energètic total de la gestació ".

En el cas que les mares vulguin perdre pes amb rapidesa, els pediatres aconsellen combinar la restricció dietètica amb l'exercici físic.

Els pediatres recomanen també fer cinc preses d'aliments al dia, una dieta variada en la qual s'incloguin tots els aliments; beure aigua, llet i sucs; evitar o reduir les begudes amb cafeïna; i no prendre alcohol.

A Espanya, ha recordat Díaz, s'aconsella a les mares un suplement diari de iode.

Els pediatres han insistit que la llet materna és "el millor aliment per a nadons i lactants" perquè entre els seus avantatges es troba la reducció del nombre d'infeccions gastrointestinals, otitis, infeccions respiratòries baixes severes i minimitza les possibilitats de mort sobtada del lactant.

L'AEP, a través del Comitè de Lactància, ha publicat també un seguit de consells per mantenir la lactància materna en cas d'hospitalització del nadó, ja que en aquest període no hauria d'interrompre.

En aquests casos, la lactància materna, segons Díaz, ha demostrat actuar "contra el dolor, tant el provocat per la pròpia malaltia com per procediments tals com anàlisis o sondes". A més, "estar en braços de la mare ofereix al nen consol i calma".