Identifiquen un mecanisme que permet al càncer sobreviure sense glucosa

Aquesta podria ser una de les raons per les que els fàrmacs antiangiogènics sovint no l'aconsegueixen eliminar

08.08.2016 | 18:23

Investigadors del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) han trobat un mecanisme que permet al càncer sobreviure sense glucosa, el que obre la porta a entendre per què apareix la resistència a alguns fàrmacs.

El principal objectiu d'una cèl·lula tumoral, per sobre de tot, és sobreviure, i això fins i tot a costa de danyar la salut de l'organisme al qual pertany, recorda el CNIO en una nota de premsa.

Per a això, està dotada d'habilitats que les cèl·lules sanes no tenen, entre elles la de seguir proliferant quan la glucosa és molt escassa.

Segons el CNIO, aquesta podria ser una de les raons per les que els fàrmacs antiangiogènics, d'ús molt estès, sovint no aconsegueixen eliminar el càncer per molt que "li facin passar gana evitant el desenvolupament de vasos que li aporten nutrients en general i , en particular, glucosa ".

Els científics del CNIO, liderats per Nabil Djouder, han identificat un dels mecanismes bioquímics clau que permeten a les cèl·lules cancerígenes sobreviure sense glucosa. Els resultats es publiquen a la revista Cancer Cell.

En concret, han descobert un conjunt de proteïnes que en la pràctica actuen com un interruptor: quan hi ha aliment disponible -glucosa-, les cèl·lules tumorals utilitzen una determinada ruta bioquímica per sobreviure i seguir proliferant.

No obstant això, quan no hi ha glucosa, l'interruptor posa en marxa una ruta diferent per aconseguir el mateix: la supervivència de les cèl·lules tumorals.

"Les cèl·lules tumorals són molt intel·ligents, quan es tanca una porta que semblava indispensable per al seu creixement i la seva proliferació, obren altres noves que els permeten adaptar-se a qualsevol estrès i sobreviure", explica Djouder, que afegeix: "per això desenvolupen mecanismes molt sofisticats i aprenen a sobreviure, i per això és tan difícil curar el càncer ".

En les cèl·lules (tumorals o no) tot el que passa ve donat per cadenes de reaccions bioquímiques: una proteïna és modificada per l'addició d'una o altra molècula i aquest canvi indueix canvis en altres proteïnes.

Els científics del CNIO han identificat el sistema d'interruptors que serveix a la cèl·lula per detectar si hi ha o no glucosa i per decidir, en funció d'això, quina ruta bioquímica ha de seguir per aconseguir el seu objectiu final que és sobreviure.

Aquesta investigació és bàsica, allunyada per ara d'una aplicació clínica, apunta el CNIO, però la seva publicació -afegeix- confirma que els resultats són "una peça molt rellevant del trencaclosques".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema