· SEXUALITAT I PARELLA

La cura del sòl pelvià

«Quan ja el tenim malament i tenim problemes com ara pèrdues d´orina hi ha moltes coses que podem fer per solucionar-ho: no ens hem de conformar de cap manera a posar-nos una compresa»

18.08.2016 | 08:48

De la importància de la cura del sòl pelvià ja n´hem parlat en diversos articles però com que és un tema bàsic per a la salut sexual femenina (i per la salut femenina en general), val la pena fer-ne un repàs.

Per començar: què és, el sòl pelvià? Són un grup de músculs i teixits que serveixen per aguantar els òrgans interns de la zona pelviana: l´úter, la bufeta i el recte. Quan no tenim el sòl pelvià en bon estat aquests òrgans interns es poden despenjar, poden caure, baixar cap avall. Això pot provocar problemes com la incontinència urinària o fecal o dolors en les relacions sexuals, entre d´altres. Per tant, tenir el sòl pelvià en bon estat és molt important.

Què pot fer que el tinguem debilitat? Els principals factors de risc són l´embaràs, el part, l´edat i el sobrepès. Quan ja el tenim malament i tenim problemes com ara pèrdues d´orina hi ha moltes coses que podem fer per solucionar-ho: no ens hem de conformar de cap manera amb posar-nos una compresa i acceptar-ho com un procés natural perquè no ho és. Si passa, ens hem de posar en mans d´un bon fisioterapeuta especialitzat en la zona pelviana que ens ajudarà a recuperar-nos, segurament al cent per cent.

Però el millor que podem fer és prevenir aquesta situació. És molt important mantenir-se en un pes adequat i tenir uns hàbits de vida saludables (menjar bé, fer esport, descansar). Està molt bé aprendre a fer abdominals hipopressius (és important fer-los ben fets, perquè són molt potents i si no es fan bé poden ser contraproduents: aprendre´n per Internet no és gaire bona idea). Els exercicis de Kegel també són molt bons, sempre combinats amb els hipopressius. Hem de vigilar amb els esports d´impacte: si anem a córrer molt sovint haurem de tenir encara més cura del nostre sòl pelvià. En cas d´embaràs, post-part i en la menopausa és molt recomanable demanar hora amb un bon fisioterapeuta especialitzat perquè pugui valorar com estem i fer-nos un pla preventiu personalitzat.

Sobretot: les compreses per a les pèrdues d´orina només haurien de servir per anar de casa a la consulta del fisio quan ens adonem que se´ns escapa el pipí. La idea és solucionar-ho i poder-les llençar a la paperera com més aviat millor. I, mentrestant, hàbits saludables i molta prevenció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

Enllaços recomanats: Premis cinema