Un estudi elaborat per llevadores de l'Hospital de Manises (València) conclou que, en contra de les creences populars instal·lades des de l'antiguitat, no hi ha cap relació significativa entre les fases lunars i el major nombre de parts.

L'informe, per al qual l'equip de maternitat del centre hospitalari ha analitzat l'efecte de les fases lunars en 4.700 parts assistits, també ha examinat altres mites entorn a l'embaràs i el part, com tenir relacions sexuals o caminar per dilatar i accelerar el moment de donar a llum.

Des de temps passats, la influència de les fases lunars ha estat relacionada amb diferents aspectes de la vida, i algunes creences populars afirmen que la lluna pot influir en el moment de produir-se el part d'una dona, tenint més possibilitats que aquest es produeixi de manera espontània si hi ha lluna plena.

Aquesta creença no només s'ha instal·lat en el saber popular, sinó que també és assumida pel personal de moltes unitats de maternitat, els qui defensen que en nits de lluna plena augmenta el nombre de parts.

Per això, el grup de llevadores de l'Hospital de Manises ha realitzat una anàlisi per mirar de determinar si realment la lluna influeix o no en el nombre de naixements espontanis, segons ha explicat en un comunicat el centre sanitari.

Per a l'estudi, l'equip ha examinat els 4.700 parts que ha atès a l'hospital en els últims tres anys, des del 2013 al 2015, i els ha comparat amb les fases lunars.

Segons la supervisora ??de llevadores de l'hospital, Esther García, l'anàlisi corrobora "el que s'apunta en gran quantitat d'estudis realitzats, en què no es mostren cap relació realment significativa" entre fases lunars i el nombre de parts o les complicacions que puguin produir-se en el mateix.

La lluna plena no és l'únic mite estès sobre els possibles elements que poden accelerar el procés de part, segons García, i hi ha pacients que desitgen veure néixer els seus fills com més aviat millor i "sovint pregunten per diferents fórmules per afavorir el part: des mantenir relacions sexuals a caminar, passant per la ingesta de xocolata o de diverses infusions ".

En aquest sentit, les llevadores apunten que realment hi ha "poca o cap investigació científica fiable que doni suport a la veracitat de molts d'aquests mètodes", pel que la seva efectivitat i seguretat són "dubtoses".

Les relacions sexuals és un altre dels mètodes que les pacients fan servir per accelerar el part, segons Esther García.

"El semen conté una substància de hormonal anomenada prostaglandina, que s'usa de forma sintètica per induir el part. D'aquí la creença que mantenir relacions sexuals en les últimes setmanes d'embaràs és una forma natural d'induir el part. No obstant això, no hi ha suficients estudis que ho avalin ", ha explicat la llevadora.

En tot cas, adverteix que les relacions sexuals poden ser un perill si la dona ha trencat aigües, pel risc d'infecció, i aconsella que, davant de qualsevol dubte o qüestió, es consulti a la llevadora o ginecòleg, que "seran els que millor poden orientar la futura mare ".

Sobre la recomanació de caminar per afavorir la dilatació de la dona embarassada que està a prop de donar a llum, tot i que no hi ha evidències científiques que ho provin, "es creu que l'acció de caminar facilita el procés gràcies a la gravetat, que fa que la cap del nadó exerceixi pressió en el coll de l'úter ".