Posar música o cantar un cançó de bressol a un bebè abans de dormir els ajuda a conciliar millor el son, baixar la freqüència cardíaca i millorar la saturació d'oxigen en sang, tal com ha assegurat la musicoterapeuta i directora del Màster Musicoterapia Avançada i Aplicacions de la Universitat Autònoma de Madrid, María Jesús de l'Olmo.

I és que, s'ha demostrat que els sons ajuden a calmar i facilitar el son ja que, segons un estudi realitzat per Johnson's sobre la influència que la música té en la rutina del son d'un bebè, el 80% dels quals són exposats a sons es dormen més ràpid que els que no els escolten.

A més, la música exerceix un paper essencial en el desenvolupament social del bebè, ja que les activitats musicals afecten a les àrees auditives i motores del cervell i, fins i tot, ajuden a preparar-se per al desenvolupament del llenguatge i el balboteig. "Per això, és recomanable que els pares cantin als seus fills abans d'anar a dormir. De fet, s'ha constatat que quan canten les seves cançons preferides els nens dormen més i millor que quan se'ls posa música en un CD", ha argumentat la musicoterapeuta.

Per tant, el son és un element essencial en el desenvolupament d'un bebè, fins i tot quan està a l'úter de la mare. Així ho ha explicat també el pediatre especialitzat en el somni infantil i membre de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalaria i Atenció Primària (SEPEAP), Gonzalo Pin, qui ha recordat que els fetus ja dormen en les primeres setmanes de gestació i que l'activitat de la mare en les últimes setmanes d'embaràs influeix de forma significativa en el somni del bebè.

El son ajuda a millorar la capacitat verbal

En aquest sentit, durant la presentació de la campanya 'Aquesta nit, aneu a dormir', impulsada per Johnson's, l'expert ha recordat que la major part dels bebès es desperten entre tres i cinc vegades durant la nit, uns despertars que, si bé són normals, és necessari educar-los a través de diferents rutines per aconseguir que es tornin a dormir per si mateixos.

"Les rutines que es marquen des del principi van a condicionar la forma en la qual els nens dormen. De fet, estudis han mostrat que si es milloren els patrons de somni entre els 6 i 18 mesos de vida, als 60 mesos la capacitat verbal és molt major", ha argumentat el pediatre, per informar que mantenir una rutina del somni augmenta en 86 minuts el temps del son.

De la mateixa opinió s'ha manifestat la psicòloga infantil, Silvia Àlaba, qui ha avisat que el 25% dels bebès de menys de tres anys tenen problemes per agafar el son i romandre adormits durant la nit. En aquest punt, Àlaba ha recordat que el somni és el període del dia en el qual hi ha una major activitat neurològica i fisiològica, ajuda a la maduració cerebral i aporta importants beneficis en el funcionament cognitiu.

Abans de res, els experts han destacat la importància que els pares segueixin totes les nits les mateixes rutines a l'hora de dormir als seus fills, les quals consisteixen en un bany d'aigua temperada, massatge i activitats tranquil·les amb la llum apagada com, per exemple, cantar una nana o llegir contes.

"Aquesta rutina fa que els nens es dormin més ràpid, estiguin més temps dormits durant la nit i, a més, s'ajuda al fet que els pares, especialment les mares, dormin millor perquè els ajuda a baixar els nivells de tensió i fatiga, augmenta la satisfacció de la parella i, fins i tot, se senten millors mares", ha resolt la doctora Àlaba.