El catedràtic de Disseny i Anàlisis en Investigació Clínica de la Universitat de Copenhaguen, Peter Gotzsche, ha denunciat, que els metges abusen de les receptes de psicofàrmacs i ha qüestionat el corrent biològic de la psiquiatria.

Gotzsche, que acaba de publicar a Espanya el seu llibre "Psicofàrmacos que matan" (Los libros del Lince), ha explicat que l'objectiu de la seva obra és "ajudar els pacients psiquiàtrics ja que, després d'estudiar els psicofàrmacs, la meva conclusió és que produeixen molts més danys que beneficis".

"És un llibre escrit per als pacients i per als joves psiquiatres que estan començant abans que siguin adoctrinats", ha asseverat l'autor respecte a "Psicofármacos que matan".

Gotzsche va contribuir el 1993 a la creació de la Cochrane Collaboration, institució dedicada a revisar la veracitat de tots els estudis que es publiquen en l'àmbit de la salut.

"Majoritàriament, la psiquiatria és una pseudociència, i l'univers creat pels psiquiatres per a si mateixos és un pseudounivers", ha criticat el catedràtic danès, que no ha dubtat a assenyalar els diners com els responsables de la prescripció de psicofàrmacs.

"És molt més fàcil crear una nova malaltia que un nou medicament i en psiquiatria això és una cosa molt senzilla", ha denunciat Gotzsche, que ha explicat que les proves a les quals se sotmeten aquests fàrmacs estan organitzades la majoria pels més "influents psiquiatres" finançats per la indústria farmacèutica.

"La resta de psiquiatres tendeix a creure el que diuen aquests líders i el que els diu la pròpia indústria", ha retret el professor, que també ha assenyalat "l'escassa professionalitat" d'alguns especialistes com una altra de les causes de la proliferació de psicofàrmacs.

"Per a alguns psiquiatres és molt més senzill que la seva feina es redueixi a receptar una pastilla", ha manifestat l'escriptor, que repta a debatre amb ell els seus crítics.

"La meva intenció és descobrir la veritat i en el llibre hi ha tota la documentació necessària; si hi ha algú que no hi està d'acord podria debatre amb mi sense cap problema, no oculto res", ha postil·lat Gotzsche.

El científic nòrdic ha sostingut que la manera com s'usen els psicofàrmacs provoca més danys que beneficis, i que és "impossible" per als doctors utilitzar aquests fàrmacs de manera que donin més beneficis que perjudicis.

"Encara que hi puguin haver fàrmacs que poden ajudar, com per pal·liar en un moment donat l'insomni, seria millor per a la humanitat que no disposéssim d'aquests medicaments", ha sentenciat Gotzsche, que ha assenyalat que el problema és que "els metges semblen incapaços d'aprendre a utilitzar-los de forma prudent".

També ha afirmat que, segons els seus estudis, els antidepressius no funcionen i que l'efectivitat dels antipsicòtics és tan petita que "ni tan sols és rellevant", mentre que tots ells tenen efectes secundaris molt perillosos.

"No hi ha cap pastilla que funcioni per controlar una psicopatia, com tampoc hi ha pastilles que serveixin per frenar la violència, de fet n'augmenten el risc", ha proclamat Gotzsche, que ha indicat que la psicoteràpia és més efectiva que qualsevol psicofàrmac.

Sobre l'anomenat trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDHA), l'expert danès considera que el seu diagnòstic és "un greu error", i que els medicaments que es recepten als nens són derivats d'amfetamines i posen en risc el desenvolupament cerebral dels menors.

"A vegades m'acusen que simplifico massa, però la meva intenció és fer comprendre que estem ficats en una situació molt perillosa", ha subratllat Gotzsche, que ha assegurat que l'augment de l'ús de pastilles ha produït un augment en el nombre de malalties psiquiàtriques.