Un grup d'investigadors de la Universitat de Turku (Finlàndia) ha desenvolupat una aplicació mòbil que permet detectar els infarts de miocardi utilitzant els sensors de moviment dels telèfons intel·ligents, ha informat avui el centre universitari.

L'aplicació, la versió de prova estarà disponible el 2017, dóna feina sensors com el giroscopi, preinstal·lats en tots els models d'iPhone i en molts dispositius Android, per mesurar els micromoviments rotatoris de la cavitat toràcica amb només col·locar el mòbil sobre el pit durant dos minuts.

Posteriorment, l'aplicació utilitza un algoritme per processar les dades i detectar possibles anomalies en el funcionament del cor.

Segons els investigadors finlandesos, si el pacient registra primer els moviments del seu cor en condicions normals, l'aplicació és capaç de detectar un eventual infart amb una precisió superior al 90%.

"Quan es pertorba el flux de sang al múscul del cor, aquests micromoviments al pit es veuen afectats i el telèfon pot sentir-ho", afirma el director del projecte, Tero Koivisto.

Quan un pacient senti un dolor al pit -explica-, només haurà de col·locar el mòbil sobre el cor i l'aplicació li donarà un diagnòstic al cap de dos minuts, després de recollir i processar les dades.

Segons els investigadors finlandesos, detectar l'infart de miocardi quant apareixen els primers símptomes és fonamental per poder rebre atenció mèdica el més aviat possible.

"L'infart de miocardi és causat per una obstrucció a l'artèria coronària que subministra sang rica en oxigen al cor. La part del múscul del cor que pateix la falta d'oxigen pot patir danys permanents i, per tant, una intervenció clínica urgent és molt important ", va explicar el professor de cardiologia Juhani Airaksinen.

No obstant això, quan alguns pacients senten símptomes com dolors al pit, de vegades creuen erròniament que és una cosa transitori o que es deu a altres causes, el que poden tenir conseqüències fatals, segons els investigadors.

"Aquesta aplicació pretén animar els pacients a buscar atenció mèdica més ràpidament. El nostre objectiu no és descartar atacs de cor, sinó donar un senyal al pacient quan es tracta d'una emergència real", assegura Koivisto.

Les malalties cardiovasculars són la causa més comuna de mort al món, segons els experts, i d'elles, l'infart agut de miocardi figura entre les més habituals.