El projecte «Nen@s en moviment», impulsat des de l´atenció primària de l´ICS i l´IAS per abordar l´obesitat infantil a les comarques gironines, ha estat reconegut en la quarta edició dels premis del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l´activitat física i l´alimentació saludable (PAAS). Aquest projecte, que actualment es desenvolupa en 27 municipis gironins i treballa amb 220 escolars d´entre 8 i 11 anys, s´ha endut el guardó a l´àmbit sanitari en la convocatòria d´enguany, a la qual s´havien presentat 24 projectes de tot Catalunya. Els projectes desenvolupats en els cinc àmbits propis del PAAS -educatiu, comunitari, sanitari, laboral i de recerca- han estat avaluats per un jurat integrat per representants de la Societat de Salut Pública de Catalunya i de Balears, el Consell Català de la Nutrició de l´Institut d´Estudis Catalans, l´Associació Catalana de Ciències de l´Alimentació, el Consell Assessor de l´Activitat Física, la Secretaria General de l´Esport i l´Agència de Salut Pública de Catalunya.

Els guardons es van entregar dimarts durant la jornada del desè aniversari del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l´activitat física i l´alimentació saludable (PAAS), celebrada a la seu de CaixaForum de Barcelona, i que va comptar amb la presència de més de 350 professionals que treballen per a la salut de la població catalana des dels diferents sectors.

Entre altres novetats, s´hi van presentar dos documents: Recomanacions per menjar sa i moure´s en jornades i congressos i Textures modificades per a gent gran.

A més, s´hi va parlar de l´acompanyament dels àpats dels infants, de la promoció de l´activitat física com un component de la convivència i de la promoció dels estils de vida saludable entre els adolescents. També es va abordar la importància de la promoció de l´envelliment actiu i saludable i es va presentar un document sobre textures modificades per a gent gran amb problemes de masticació o deglució.

Prevenir i controlar l´obesitat

El PAAS és el Pla integral de l´Agència de Salut Pública de Catalunya per prevenir l´obesitat i promoure la salut a través de l´alimentació i l´activitat física. Forma part del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), que treballa des de l´estratègia de «salut en totes les polítiques» i implica tot el Govern i tota la societat en la millora de la salut de la població. El PAAS és la resposta de salut pública per prevenir i controlar l´epidèmia d´obesitat que viuen els països industrialitzats i que constitueix la base de molts dels problemes de salut crònics. L´enfocament del pla és integral i treballa, d´una banda, la capacitació de les persones per prendre decisions informades sobre el seu estil de vida i la seva salut i, de l´altra, el desenvolupament d´entorns generadors de salut.