Un estudi liderat per Juana Díez, investigadora del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, ha descobert, gràcies a la investigació dels virus, un mecanisme de regulació genètica de les cèl·lules amb un pes important en el càncer de pàncrees. Els investigadors han trobat que els virus, quan es reprodueixen, necessiten la funció d'una molècula, l'helicasa Dhh1, que es troba en excés en el càncer de pàncrees humà. Aquest excés controla la traducció d'un procés cel·lular, i la seva possible implicació en càncer. Per aquest motiu, el grup d'investigadors està buscant fàrmacs per aquesta proteïna per comprovar el paper que juga en el càncer, ja que podrien servir per combatre-hi.

Juana Díez ha treballat al costat de Pilar Navarro, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, Sebastian Leidel, de l'Institut Max Planck d'Alemanya i Markys Bonnshack, de l'Institut de Biologia Molecular d'Alemanya. En un treball anterior, els investigadors ja havien demostrat que diversos virus d'importància clínica, com el de l'Hepatits C, depenen d'aquesta molècula, helicasa Dhh1, per activar la traducció dels ARN missatgers vírics i produir les proteïnes del virus, un procés en la reproducció.

Fins ara, per què la mateixa molècula exerceix funcions oposades segons si actua sobre ARN missatger provinent de virus o cèl·lules era un misteri, però les investigacions han comprovat aquesta relació, que demostra que els virus poden arribar a ser un aliat, en medicina.