Més de quatre milions de persones a Espanya pateixen insomni crònic i entre el 25 i 35% en sofreix de manera transitòria, un problema important si es té en compte que el son ajuda al correcte funcionament del sistema nerviós i la seva falta pot provocar dèficit cognitius, ansietat, depressió, hipertensió o diabetis.

Encara que les causes associades a l'insomni són diverses, nombrosos estudis han demostrat que la síntesi d'algunes substàncies i hormones relacionades amb el cicle del son depenen, en part, de nutrients específics dels aliments. Per exemple, se sap que els sopars excessivament calòrics, i el consum d'estimulants durant les últimes hores del dia, augmenten la síntesi de neurotransmissors i hormones estimulants del sistema nerviós central, dificultant la conciliació de somni.

Per la seva banda, els elements com el triptòfan, el magnesi i el zinc afavoreixen l'alliberament de serotonina, associada amb el control del somni, l'estat anímic i l'apetit, i es relacionen amb la sensació de relaxació.

A més de l'alimentació, també és important tenir en compte certs hàbits de vida que poden contribuir igualment a una millor qualitat en el descans com, per exemple, realitzar exercici físic lloc que ajuda en l'alliberament de endorfinas i facilita el somni.

Consells per poder dormir

Per tot això, i amb l'objectiu de millorar el descans, experts de FIAB-InfoAlimenta han aportat deu consells per evitar l'insomni:

1.- Dormir entre set i vuit hores per nit per a la majoria de les persones; els nens i els adolescents en necessiten més.

2.-Les persones grans tendeixen a estar bé amb menys hores de son a la nit, però encara poden necessitar unes 8 hores de somni durant un període de 24 hores.

3,. Moderar la ingesta d'estimulants pels seus efectes i la permanència que té en l'organisme (entre 8 i 10 hores); podrien ser un rival per conciliar ràpidament el somni.

4.- Sopa enter dues i tres hores abans de dormir, evitant els àpats copiosos, que fan treballar al nostre estómac durant gran part de la nit, fent que tinguem un somni fragmentat.

5.- Procura que la teva habitació tingui una atmosfera tranquil·la, fosca i relaxant.

6.- Fes una transició suau cap al son. Mantingues allunyats els telèfons mòbils, ordinadors, televisió i material de treball.

7.- Fica't al llit quan estiguis cansat de debò.

8.- No facis la migdiada o dorm només durant 10-30 minuts abans de les 17.00 hores.

9.- Deixa de realitzar exercici vigorós tres hores abans de dormir.

10.- Aprèn a gestionar l'estrès. Realitza meditació o exercicis de respiració simples.