Ets més de sabata plana o de taló? Són moltes les dones que decideixen canviar el seu calçat habitual per posar-se uns centímetres de més quan arriba el cap de setmana o en ocasions especials, com les que es donen en aquestes dates nadalenques. Però el que moltes vegades desconeixen són les lesions que l'ús inadequat dels talons pot provocar.

Quan es suporta el peu descalç sobre una mateixa superfície, la part davantera d'aquest suporta el 43 per cent del pes corporal en cada pas, mentre que el 57 per cent ho fa la part posterior.

Però aquest repartiment, segons la podòloga Salesa Macía Belles canvia completament en el cas de portar una sabata de taló ja que s'eleva la zona de suport del retropeu, provocant un augment del suport a la zona de l'avantpeu. Aquesta descompensació entre el repartiment de càrregues provoca diferents lesions:

-El mal repartiment de les càrregues provoca una alteració postural general, provocant inestabilitat a nivell de l'articulació del turmell i augmentant la possibilitat de patir esquinços.

-La descompensació que es produeix entre la zona de l'avantpeu i del retropeu amb l'ús de talons provoca que la zona posterior de la cama es vegi obligada a compensar el pes desplaçat provocant molèsties i contractures en els bessons, alerta aquesta especialista.

-La descompensació entre les zones de l'avantpeu i retropeu de manera que la zona posterior de la cama es vegi obligada a compensar el pes desplaçat provocant molèsties i contractures en els bessons.

-La tensió dels músculs de la regió posterior de la cama augmenta amb l'ús d'aquest tipus de sabates, segons Macía Belles, el que provoca una major tensió del genoll ja que necessita la contracció del quàdriceps i del recte anterior per mantenir l'equilibri.

-El maluc també es veu afectat pel fet que els desajustos posturals provoquen alteracions a aquest nivell provocant un augment de la lordosi lumbar que desemboquen en dolors d'esquena.

- L'excessiva càrrega que suporta la zona de l'avantpeu amb un elevat taló també pot provocar alteracions a nivell metatarsal, com ara les metatarsàlgies o la bursitis.

- L'aparició de dureses i la formació de galindons o dits en urpa són deguts a l'ús d'un calçat excessivament estret.

Consells

Perquè el pes del cos es distribueixi de manera equilibrada entre la zona de l'avantpeu i la zona del retropeu, la doctora Macía Belles ens dóna les següents indicacions que hauríem de seguir si no volem patir conseqüències.

- Fer servir una sabata de taló de 2,5 a 4 centímetres com a màxim, el que propicia que el pes corporal es reparteixi a la zona de l'avantpeu i de la del retropeu en la mateixa proporció.

- És important que la sabata estigui fet per materials de bona qualitat i que permetin la mobilitat dels dits a l'interior de la sabata.

- En el cas d'haver de portar una sabata de taló durant un període prolongat de temps és recomanable portar un recanvi més còmodes i canviar-los en tot el que sigui possible, conclou l'experta.