Prendre ibuprofèn durant l'embaràs podria danyar el fetus

Podria afectar el desenvolupament del tracte urogenital, segons un estudi francès

21.03.2017 | 07:17
Prendre ibuprofèn durant l'embaràs podria danyar el fetus

Prendre ibuprofèn en fases primerenques de l'embaràs pot provocar pertorbacions hormonals en els fetus masculins, amb eventuals conseqüències en el desenvolupament del tracte urogenital, indica un estudi publicat avui.

Aquest medicament suprimeix la producció de diferents hormones testiculars com la testosterona, que controla entre d'altres la baixada dels testicles, adverteix la investigació publicada a la revista Scientific Reports.

Aquests efectes poden donar-se amb dosis similars a la posologia habitual de l'ibuprofèn, un dels medicaments més presos per les embarassades contra els dolors lleus.

Una de cada deu dones afirma haver-ho pres al llarg del seu embaràs, però diversos estudis apunten que tres de cada deu haurien recorregut a ell sense prescripció mèdica.

L'Institut francès de la Salut i la Investigació Mèdica (INSERM), coordinador de l'estudi, diu en un comunicat que investigacions epidemiològiques empreses en els últims anys ja havien mostrat una associació entre la presa d'analgèsics i efectes indesitjables en el nadó, com baix pes en néixer o asma.

Altres estudis amb el paracetamol i l'aspirina també havien demostrat que el consum d'aquests podia pertorbar el sistema endocrí testicular fetal, però els efectes de l'ibuprofèn no havien estat provats fins ara. Els efectes descrits ara s'observen molt aviat al llarg del primer trimestre de la gestació, però no en el segon.

"Tots els índexs apunten a la prudència quant a l'ús d'aquest medicament en el primer trimestre. Si tenim en compte les dades disponibles, apareix que la presa de diversos analgèsics durant l'embaràs suposa un risc afegit per a l'equilibri hormonal del fetus masculí" , va concloure Bernard Jégou, director d'investigació de l'INSERM.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut

Bròquil.
El top 10 dels aliments antioxidants

El top 10 dels aliments antioxidants

La dieta pot combatre l'efecte oxidant de la contaminació, el tabac o l'estrès crònic

Alerten que els refrescs ´light´ estan relacionats amb l´Alzheimer

Alerten que els refrescs ´light´ estan relacionats amb l´Alzheimer

Dos estudis demostren que les persones que consumeixen en excés begudes ensucrades pateixen...

«Puc posar-me botox als llavis sense que es noti massa?»

El Dr. Jaume Lerma respon sobre els dubtes de cirurgia plàstica dels nostres lectors. Envia el teu...

«Al meu fill petit li costa anar de ventre. Algun consell alimentari?»

NutriClínica respon els dubtes nutricionals dels nostres lectors. Envia el teu dubte

Enllaços recomanats: Premis cinema