Des d´aquest mes de març l´Hospital de Figueres porta a terme ecocistografies, una prova diagnòstica pediàtrica que evita els riscos de les radiacions que podrien ser perjudicials pels nadons.

L´ecocistografia permet estudiar en els nens si hi ha reflux de la orina cap als urèters i ronyons, una circumstància que no s´hauria de produir en condicions normals, ja que hauria d´anar sempre cap a la bufeta.

Aquesta prova diagnòstica permet veure amb una ecografia quin és el recorregut del líquid de contrast, que se subministra a través d´una sonda, i valorar la forma de la bufeta urinària i la uretra. Per poder dur a terme les ecocistografies també ha calgut l´adquisició d´un fàrmac específic, que és el que permet veure el recorregut del contrast sense radiació.

Fins ara, la cistografia era l´exploració habitual per estudiar el reflux de la orina cap als urèters i ronyons en els nens. Una prova que comportava omplir la bufeta dels pacients amb contrast radiològic, a través d´una sonda, i després fer radiografies i comprovar si existia el pas de contrast als urèters.

Per poder dur a terme les ecocistografies, ha estat clau la formació que ha dut a terme el doctor Jorge Guibernau, metge adjunt del Servei de Radiodiagnòstic de l´Hospital de Figueres, que lidera la posada en marxa d´aquesta tècnica a l´entitat.