Paula Jiménez Fonseca és oncòloga i autora del llibre 'Menjar per vèncer al càncer'

Existeixen realment aliments contra el càncer i procàncer?

Els aliments que demostren majors propietats antitumorals, segons els estudis publicats en revistes científiques, són els que constitueixen la dieta mediterrània: fruita, verdures, peix blau i oli d'oliva. Entre els aliments procarcinògens s'inclouen les conserves i salaons, productes rics en greixos saturats, la brioixeria industrial i els sucres refinats. L'obesitat també s'ha associat amb diversos càncers i amb un pitjor pronòstic dels pacients afectats.

Una mala alimentació, per si mateixa, pot generar un tumor?

Dos de cada tres tumors apareixen per causes evitables. El tabac origina més del 50 per cent de tots els càncers i el seu efecte es potencia amb l'alcohol. Una mala alimentació es relaciona fonamentalment amb tumors d'estòmac, còlon, pàncrees, ronyó i amb càncers hormonodependents, com el de mama i úter en dones i el de pròstata en homes.

I al contrari, una alimentació saludable, per si mateixa, pot prevenir el càncer?

El càncer d'estómac, el de major incidència a nivell mundial, ha reduït la seva freqüència en la majoria de països occidentals gràcies a una modificació dels hàbits alimentaris. L'aparició dels sistemes frigorífics permet consumir tot l'any menjar fresc en bon estat. També s'ha reduït la ingesta d'aliments en salaó, que afavoreixen l'alliberament de nitrosamines, que són potents cancerígens. Si modificant el que mengem, com ho conservem i com ho cuinem, hem reduït de forma dràstica la incidència de càncer d'estómac, ha de ser un objectiu aconseguir això en altres tumors associats a una inadequada alimentació. Amb això, reduirem la incidència del càncer que més ha augmentat en els últims anys, el de còlon, en el qual influeixen el restrenyiment, les dietes hipercalòriques amb escassa fibra basades en aliments processats, envasats i molt elaborats i la poca ingesta d'aigua i escàs exercici físic.

Com seria una dieta anticàncer?

La dieta Mediterrània, pròpia dels països del sud d'Europa, entre els quals s'inclou el nostre ha demostrat un efecte protector davant del càncer pels seus plats elaborats amb productes frescos de la terra.

Quines són les claus de la dieta Mediterrània?

Es caracteritza per una baixa ocupació de greixos d'origen animal com el llard, carn o embotits. Inclou molt peix blau, ric en greixos insaturats i en omega 3, cuinat al forn amanit amb suc de llimona i sense afegir oli. A més, aquesta dieta compta amb un alt consum, d'unes tres cullerades al dia, d'oli d'oliva cru. A tot afegim la ingesta de diverses racions al dia de fruites i vegetals frescos, pa integral i cereals.

Sempre hi ha hagut càncer. Ara la malaltia avança més que mai o aquesta és una falsa percepció?

Efectivament, la incidència de càncer augmenta any a any. La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica estima que una de cada tres persones tindrà algun tipus de càncer del llarg de la seva vida a partir de 2020. Les causes principals d'aquest augment són l'envelliment de la població espanyola, els mètodes de detecció precoç i hàbits de vida sedentaris que fomenten l'obesitat, el tabac i l'alcoholisme.

La incidència de la malaltia és major en edats avançades?

Les persones més grans tenen més risc de desenvolupar un càncer. Un 80 per cent dels casos es diagnostiquen a majors de 55 anys. En augmentar l'esperança de vida augmenta el risc de desenvolupar un càncer, en homes el de pròstata i en dones el de mama. L'obesitat és una epidèmia en la societat occidental que ve acompanyada de malalties com a hipertensió, diabetis i hipercolesterolèmia, però també, i, de forma cada vegada més manifesta, de càncer.

Arribarà a haver-hi una curació total?

La millor cura contra el càncer és prevenir-lo, impedir que aparegui. Per a això hem d'evitar el tabac, l'alcohol, aliments poc saludables, sedentarisme i obesitat. La detecció del càncer en una fase primerenca multiplica les possibilitats de curació. Per això, en persones de risc i davant símptomes d'alarma s'ha de consultar al metge. A Espanya es guareixen la meitat dels càncers que es diagnostiquen i l'evolució dels pacients fins i tot amb càncers incurables és cada vegada millor i més esperançadora. Això es deu no només a tractaments farmacològics, quirúrgics i radioteràpics més moderns i eficaços, sinó, i sobretot, a un treball d'equips multidisciplinaris en els quals col·laboren diferents professionals sanitaris i metges de diferents especialitats.

Vostè ha escrit un llibre amb un marcat caràcter divulgatiu. Els investigadors estan cada vegada més prop de la societat?

Els metges i tots els professionals que invertim temps i esforç en la investigació ho fem amb el ferm propòsit d'ajudar als malalts i, en definitiva, a la societat. Ingerir aliments saludables, realitzar exercici físic diàriament i mantenir un pes adequat ha de convertir-se en un hàbit de vida constant. No és difícil de dur a terme i contribueix a sentir-se bé, viure millor i prevenir el càncer i altres malalties molt freqüents en el nostre entorn l'hipertensió, la diabetis, l'infart o l'ictus.