El projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2017 recull una rebaixa del 21 al 10 per cent del tipus de l'IVA que s'aplica a les muntures de les ulleres graduades, que al costat de la baixada dels espectacles en directe són les úniques novetats fiscals que inclouen els comptes presentats aquest dimarts al Congrés.

Precisament, els beneficis fiscals per aquest tipus reduït de l'IVA, davant del general del 21%, ascendiran aquest any a 8.140,05 milions d'euros, un 2,8% més que el previst per a 2016. La rebaixa de l'IVA tant dels espectacles en viu com de les muntures d'ulleres graduades era una reclamació que venien fent els dos sectors en els últims temps.

De fet, la Federació Espanyola d'Associacions del Sector Òptic (FEDAO) va reclamar fa diversos mesos al Ministeri d'Hisenda un pla especial perquè les més de 10.000 empreses d'òptica que operen a Espanya poguessin afrontar la regularització fiscal d'uns 12 milions d'euros, després que la Direcció General de Tributs, a través d'una resposta vinculant, entengués que aquestes muntures havien de pagar un IVA del 21% des de 2015 i no del 10% com venien fent amb anterioritat.

Ara, amb el canvi introduït en el projecte de Pressupostos, les muntures d'ulleres graduades tornaran a tributar a un IVA del 10%, igual que els espectacles en viu, que des de setembre de 2012 amb la pujada de l'IVA cultural estaven tributant al 21 %.

El que no contemplen els Pressupostos de 2017 és l'aprovació --la llei de pressupostos no pot crear noves figures impositives però sí reflectir el seu impacte recaudatorio-- de les noves figures impositives anunciades per gravar el consum de begudes ensucrades i la imposició mediambiental, que de moment s'han ajornat a l'espera de veure com evolucionen els ingressos fiscals.