Els beneficis d'incorporar cacauets a la teva dieta

El consum d'aquests fruits secs pot ajudar a prevenir diverses malalties cardiovasculars

07.04.2017 | 07:06
Fruits secs.

Menjar cacauets pot ajudar a prevenir les malalties cardiovasculars que poden portar a patir atacs cardíacs, segons les investigacions d'un equip internacional d'experts, que es detallen en un article publicat a 'Journal of Nutrition'.

En l'estudi, els homes amb sobrepès i obesos però sans que menjaven unes tres unces de cacauets (uns 85 grams) amb un menjar ric en greixos van registrar un augment abrupte dels lípids en el torrent sanguini, explica la coautora Penny Kris-Etherton, professora de Nutrició a la Universitat Estatal de Pennsilvània (Penn State), als Estats Units.

Segons aquesta experta, els estudis previs han demostrat que després d'un àpat, hi ha un pic en els lípids de la sang i que aquest augment pot elevar el risc de malaltia cardiovascular, que és la principal causa de mort als Estats Units, així com en tot el món.

"Normalment, cada vegada que mengem alguna cosa, fa que les artèries es posin una mica més rígides durant el període posterior al menjar, però hem demostrat que si menges cacauets amb el teu menjar, això pot ajudar a prevenir la resposta de rigidesa", afegeix Kris- Etherton.

"Quan la resposta de rigidesa es produeix en les cèl·lules que recobreixen les artèries, resulta en una menor elasticitat en les artèries, el que pot limitar la disponibilitat d'òxid nítric, i quan hi ha menys òxid nítric, les artèries no es dilaten tant. El que es vol és una dilatació de les artèries i que siguin realment elàstiques ", subratlla.

Aquesta investigadora subratlla que, amb el temps, la resposta de rigidesa arterial pot limitar el flux sanguini a tot el cos i fer que el cor treballi més, augmentant els riscos de greus problemes cardiovasculars amb el temps. "A mesura que el cor treballa més i més dur durant un llarg període de temps, podria conduir, en última instància, a la insuficiència cardíaca", afirma Kris-Etherton.

Segons els investigadors, menjar cacauets pot mantenir les cèl·lules en la línia de les artèries sanes, ajudant-los a romandre més elàstiques. Els autors van demostrar que quan els cacauets es mengen amb un dinar es mitiga el típic augment dels triglicèrids -un tipus de greix que es troba en el torrent sanguini- després de la ingesta d'aliments.

"Després d'un àpat, els triglicèrids augmenten i això generalment disminueix la dilatació de les artèries, però els cacauets impedeixen el gran augment de triglicèrids després del menjar -destaca Kris-Etherton-. I aquest pot ser el mecanisme darrere d'aquest efecte, el fet que els triglicèrids no estiguin pujant tant pot explicar per què no hi ha una disminució en l'elasticitat de les artèries ".

Els investigadors van reclutar a 15 homes sans i amb sobrepès i obesos per a l'estudi, els quals van prendre un dinar de control amb tres unces de cacauets sense sal en forma de batut. Un grup de control va rebre un batut de quantitat i qualitat nutricional similar, però sense cacauets.

Els científics van prendre mostres de sang dels subjectes per mesurar els nivells de lípids, lipoproteïnes i insulina després de 30, 60, 120 i 240 minuts i van emprar una màquina d'ultrasò per mesurar el flux sanguini dels subjectes. Van trobar una reducció del 32 per cent en els nivells de triglicèrids després del consum del menjar amb cacauets en comparació amb el grup de control.

Tot i que els cacauets van ser triturats en un batut per a l'estudi, els investigadors indiquen que s'espera que menjar cacauets porti a la mateixa resposta. No obstant això, advoquen per investigacions futures amb més participants i incloure tant a homes com a dones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut

Descobreix quines activitats t'ajuden.
Com cremar calories amb activitats quotidianes

Com cremar calories amb activitats quotidianes

Passejar el gos o escombrar la casa són alguns dels exercicis amb els quals aconseguiràs estar més...

El top 10 dels aliments antioxidants

El top 10 dels aliments antioxidants

La dieta pot combatre l'efecte oxidant de la contaminació, el tabac o l'estrès crònic

Alerten que els refrescs ´light´ estan relacionats amb l´Alzheimer

Alerten que els refrescs ´light´ estan relacionats amb l´Alzheimer

Dos estudis demostren que les persones que consumeixen en excés begudes ensucrades pateixen...

«Puc posar-me botox als llavis sense que es noti massa?»

El Dr. Jaume Lerma respon sobre els dubtes de cirurgia plàstica dels nostres lectors. Envia el teu...

Enllaços recomanats: Premis cinema