Un estudi científic publicat avui al Regne Unit desaconsella a les persones no celíaques seguir una dieta sense gluten, a causa que es priven innecessàriament d'aliments beneficiosos per a la seva salut.

L'equip dirigit per Andre T. Chan, de l'Escola de Medicina de Harvard (EUA), demostra que, tot i que s'ha estès en els últims anys, el consum de gluten no incrementa el risc de malalties cardiovasculars en persones sense celiaquia.

Al contrari, els científics subratllen que els ciutadans que, sense patir la malaltia celíaca, eviten el gluten, poden acabar prescindint d'aliments que reduirien el seu risc de patir aquestes malalties coronàries, com els "grans integrals" -de blat, ordi, civada o sègol-.

Per aquest motiu, els experts afirmen que "no s'ha de promoure una dieta sense gluten entre persones sense la malaltia celíaca", en l'article publicat a la revista mèdica British Medical Journal.

L'equip de Harvard va decidir examinar la connexió entre el consum de gluten i el desenvolupament de malalties cardiovasculars en persones no celíaques, per tal de comprovar la creença que aquest vincle existeix, el que ha portat a molta gent sana a fer dietes sense gluten.

Estudi en homes i dones

El consum de gluten -petites proteïnes que es troben en la farina dels cereals de secà- sí que provoca inflamació intestinal i s'associa amb un major risc de malalties cardiovasculars en les persones celíaques. Els experts van analitzar les dades de 64.714 dones i 45.303 homes no celíacs professionals del sector sanitari als Estats Units, els qui van completar un qüestionari sobre dieta i salut cada quatre anys, entre 1986 i 2010.

L'anàlisi d'aquesta informació va portar a l'equip de Chan a concloure que "no hi ha cap relació significativa" entre el consum d'aliments amb gluten i el desenvolupament de malalties vasculars". Altres anàlisis van indicar a més que la restricció del gluten a la dieta pot dur a la reducció del consum de "grans integrals", que s'associen amb un menor risc coronari.

Els autors adverteixen en el seu article que es tracta d'un estudi d'observació, pel que no es poden extreure conclusions fermes "de causa i efecte". No obstant això, sostenen que les seves troballes "no donen suport a la promoció d'una dieta amb restriccions de gluten amb l'objectiu de reduir el risc de malalties coronàries".

Els científics conclouen que "la promoció de dietes sense gluten per a la prevenció de malalties coronàries entre persones sense símptomes i sense celiaquia, no és recomanable".