La Comissió Europea (CE) ha anunciat avui que investigarà si la companyia farmacèutica sud-africana Aspen va abusar de la seva posició dominant en el mercat per manipular els preus de cinc medicaments contra el càncer.

Es tracta de la primera vegada que l'executiu comunitari investiga una empresa de la indústria farmacèutica per suposada manipulació dels preus dels seus productes.

La investigació formal de l'Executiu comunitari revisarà les pràctiques tarifàries emprades en la venda de fàrmacs que contenen els ingredients actius clorambucil, melfalan, mercaptopurina, tioguanina i busulfan, tots ells empleats contra tumors cancerígens, va precisar la CE en un comunicat.

Aspen va adquirir aquests principis actius després que la protecció de la seva patent caduqués i ven els fàrmacs sota diferents noms de marca.

La CE assegura tenir informació que apunta que Aspen va imposar augments "molt significatius i injustificats" en el preu d'aquests medicaments, la qual cosa estaria en contra de la normativa comunitària de competència que prohibeix la imposició de preus o condicions injustes per al consumidor.

"Per imposar tals increments en el preu, Aspen amenaçava amb retirar el producte en alguns estats membres i va arribar a fer-ho en certs casos", assenyala la CE, la responsable de Competència, Margrethe Vestager, ha apuntat que "quan el preu d'un medicament augmenta de cop i volta diversos centenars per cent, això és una cosa que la Comissió pot revisar ".

El procés afecta vint Estats membres (tots excepte Itàlia, l'autoritat nacional de competència ja va obrir la seva pròpia investigació), així com a Islàndia, Liechtenstein i Noruega.