El 15% de les parelles tenen dificultats per quedar-se embarassades i han de consultar a un especialista en reproducció assistida. No obstant això, moltes vegades no són problemes d'esterilitat el que impedeix l'embaràs, sinó hàbits diaris que podem perfectament evitar o almenys reduir en la mesura del possible.

El tabac

Segons el doctor Joan Ordás, de l'Hospital Vithas Nuestra Señora de América de Madrid, el tabac conté més de dos mil substàncies tòxiques que afecten la fecunditat. També altera la qualitat del semen reduint la quantitat i la mobilitat dels espermatozoides. A més, altera la divisió de l'embrió en els seus primers estadis, el que condueix a errors en els cromosomes, amb el consegüent augment d'avortaments i de nens nascuts amb malformacions i defectes.

Alcohol

Un consum excessiu d'alcohol també redueix significativament les possibilitats d'embaràs. Cal recordar també que aquest hàbit durant la gestació pot fer que el nen neixi amb baix pes, amb alteracions craniofacials i amb retard del desenvolupament psicomotor.

Vigilar el consum de cafeïna

No se sap exactament els efectes que pot tenir el cafè a la fertilitat, però un consum excessiu sembla que redueix la capacitat de fecundació tant d'homes com de dones. Els experts aconsellen reduir la ingesta a dues tasses al dia en èpoques preconcepcionals i durant l'embaràs.

Sedentarisme

A més de ser perjudicial per a la salut en general, posa traves a l'embaràs. L'exercici físic activa la circulació de la sang i disminueix l'estrès. Això sí, ha de ser moderat perquè l'esport de competició pot reduir la fertilitat.

Manca de son

El dormir malament està relacionat directament amb l'estrès i el sedentarisme, pel que pot reduir la capacitat gestant. L'aconsellable és dormir entre 7 i 8 hores al dia amb un somni reparador.

Estrès

Abans d'intentar l'embaràs és recomanable evitar tots els factors que provoquen estrès. Les situacions estressants afecten el sistema nerviós central i influeixen en el cicle hormonal, que regula el sistema reproductiu en la dona. Així mateix, redueix la qualitat i quantitat d'espermatozoides.

Fàrmacs

Alguns tractaments ocasionals o crònics poden afectar la fertilitat. Si et mèdiques i vols quedar-te embarassada, consulta a un especialista sobre com poden afectar-te aquests fàrmacs i que et recomani tractaments alternatius, si és que n'hi ha.

Els contaminants ambientals

Els que treballen o tenen contacte amb productes com dissolvents orgànics, insecticides o radiacions són considerats d'especial risc per aconseguir un embaràs o portar-lo a terme.